Oktoberfest

Oktoberfest is de tijd van het jaar dat je ongeoorloofd de hele dag in je schlagerspak kan rondlopen. Met in je ene hand een pul bier en in je andere hand een braadworst. Niemand die gek opkijkt. Integendeel, iedereen loopt de polonaise en zingt mee met de leukste oktoberfest artiesten. Organiseer samen met Evenses je eigen Oktoberfest... Lees meer

Zoekt u entertainment voor uw Oktoberfest? Vraag vrijblijvend om advies. Wij helpen u graag verder.

main
...

Inhoud

Oktoberfest

[Oktoberfest entertainment](#Oktoberfest entertainment)

[Oktoberfest muziek](#Oktoberfest muziek)

[Oktoberfest artiesten](#Oktoberfest artiesten)

[Oktoberfest organiseren](#Oktoberfest organiseren)

FAQ

Oktoberfest

Voordat we overgaan op de Oktoberfest zoals we die nu kennen, laten we eerst kijken naar het ontstaan ervan. Hoe is deze traditie ontstaan en hoe heeft het zich in de jaren ontwikkeld.

Misschien zou je het niet denken, maar de Oktoberfest van nu begon oorspronkelijk als een paardenrace. in 1810 trouwden Kroonprins Lodewijk van Beieren met prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen. Dit feest duurde in totaal 5 dagen en ter ere van het huwelijk vond er een paardenrace plaats op het Theresienwiese. Iedereen in Beieren en omstreken was het er over eens; dit moet een jaarlijks terugkerend festiviteit worden. In 1819 besloot de stad München het evenement in eigen handen te nemen en er voor te zorgen dat het jaarlijks gevierd kon blijven worden.

Het Oktoberfest zoals wij die nu kennen begint volgens de traditie altijd op de eerste zaterdag na 15 september om 12:00 en eindigt op de eerste zondag van oktober. Het feest duurt ongeveer 16 dagen.

Waarom het Oktoberfest als het al begint in september? Dat antwoord is simpel, dat heeft een commercieel oogpunt. De weersomstandigheden zijn beter en de septembernachten zijn warmer. De bezoekers hebben daardoor meer tijd om langer te genieten van de biergartens buiten de tenten. Ook kunnen de bezoekers in de avond nog een wandeling maken over de Wiesn.

Overal in Duitsland worden er Oktoberfesten georganiseerd, maar Oktoberfest München is het grootste volksfeest ter wereld. Om 12:00 precies wordt het eerste vat bier aangesloten en tapt de burgermeester van München het eerste biertje. Met de woorden "O'zapft is", wat "het is getapt" betekend wordt het Oktoberfest officieel geopend.

Op de Wiesn, het festivalterrein, staan ruim 14 grote tenten.

Elke tent heeft zijn eigen charmes en sfeer. Ook heeft elke tent een eigen naam, een eigen identiteit. Marstall is de eerste tent die bij binnenkomst op het terrein te zien is. ’s Avonds speelt de plaatselijke band de Beierse klassiekers.

Wilt u echt gaan feesten en dansen dan is de Schottenhamel de tent om heen te gaan. Deze tent is populair onder jongeren. De tent is gereserveerd voor de studentenverenigingen, oftewel een succes voor een spetterend feest.

Bent u meer een wijnpersoon, dan is de Weinzelt de tent om naar toe te gaan. Hier worden vijftien verschillende wijnen gereserveerd.

In de loop der jaren is de Oktoberfest ook naar Nederland gewaaid. Een van de bekendste en tevens grootste Oktoberfest van Nederland is “Das Coen und Sander Fest”. Dit grootse feest wordt jaarlijks gehouden in de Jaarbeurs Utrecht. Jaarlijks ben je met je lederhose of dirndl ook welkom voor de Oktoberfest Ahoy. Wilt u het echte Oktoberfest gevoel hebben en de pullen bier achteroverslaan in een grote tent, dan is Oktoberfest Geerdijk een feest om niet te missen.

Oktoberfest entertainment

Nu de oorsprong van het feest wat duidelijker is, kijken we nu naar de Oktoberfest zoals iedereen die kent en specifiek naar de grootste en meest bekende; Oktoberfest Munchen. Zo telde de Oktoberfest 2019 ruim 6.3 miljoen bezoekers en werd er ruim 7.5 miljoen liter bier gedronken.

Het feest bestaat zelf uit een kermis. Daar ontbreken attracties als de achtbaan en de Kop-van-jut en de welbekende teufelsrad. Uiteraard mogen de kolossale, mooi aangeklede tenten niet ontbreken. In om rond de tenten kan je bier halen. Het speciale aan dit bier is dat het traditiegetrouw in een Maß geserveerd. Een Maß is een bierpul met een inhoud van een liter. Het bier dat geschonken wordt is niet zomaar een biertje. Het is namelijk wettelijk vastgelegd dat er maar van enkele bierbrouwers uit München het bier getapt mag worden.

Oktoberfest muziek

Bij een mooi groot feest hoort uiteraard ook muziek. Wanneer je een biertent op de Wiesn bezoekt, staat er midden in het publiek op een verhoogd podium een live band. Geheel in thema, de mannen in lederhosen en de vrouwen in een dirndl, brengen de bands naast Duits ook internationaal muziek ten gehore. Welk nummer echt elke dag meerdere malen terug komt is Ein Prosit.

De muziek die te horen is tijdens het Oktoberfest wordt ook wel eens hoempapa-muziek genoemd. Dit soort muziek wordt gespeeld door hoempapa-bands met koperblazers en accordeons.

Oktoberfest artiesten

De podia op de Oktoberfest worden dus veelal betreden door artiesten die naast een internationaal repertoire ook Duits muziek ten gehore brengt. Zo wordt er elk jaar Wiesn hit van het jaar gekozen. Onder andere Helene Fischer met Atemlos durch die nacht en Josh. met Cordula Grun zijn al eens benoemd tot Wiesn hit van het jaar.

Bent u nog op zoek naar een artiest die uw Oktoberfest komt voorzien van de lekkerste hits en meezingers. Bij Evenses hebben wij een groot aanbod aan leuke artiesten waaronder Wilfried Wildschwein. Een zanger die naast de lekkerste hits zingt heeft hij ook eigen nummers uitgebracht. Ook Duitse Schlagerzanger Gunter kan er voor zorgen dat je het gevoel hebt echt in München te zijn.

Bent u toch meer op zoek naar een band, dan zijn daar ook heel veel mogelijkheden in. Bijna al de bands bij ons op de site staan hebben Duitse Wiesn hits in hun repertoire. Wilt u er echt een Nederlands Oktoberfest van maken met Nederlandstalige muziek dan is 100% Nederpop een goede match. Deze band zorgt er voor dat iedereen niet alleen staat de dansen, maar alle bekende Nederlandse hits worden ook uit volle borst meegezongen.

Groots uitpakken met een Bekende Nederlander behoort ook tot de mogelijkheden. Snollebollekes krijgt niet alleen de carnavalstenten op z’n kop maar weet ook iedereen tijdens een Oktoberfest op de tafels te krijgen. Het zit niet alleen in zijn naam, maar Frans Duijts weet ook hoe hij uw Oktoberfest tot een muzikaal succes kan brengen.

Oktoberfest organiseren

Heeft u na het lezen van de tekst nog meer zin in een Oktoberfest. Maar het is nog zo ver weg of u heeft geen zin om helemaal naar Munchen te reizen. Dan kunt u er uiteraard voor kiezen om zelf een Okroberfest te organiseren. Wij van Evenses helpen u daar graag bij.

Het thema is bekend, nu nog een passende locatie. De locatie hangt uiteraard helemaal af van de grootte van het feest. Wilt u het lekker knus houden of wilt u het groots uitpakken? Gaat u op zoek naar een locatie of huurt u een (grote) tent, alles is mogelijk.

De aankleding is misschien nog wel belangrijker. Om er een echte Oktoberfest draai aan te geven mogen de bierbanken en de bierpullen niet missen. Niet alleen de aankleding van de locatie is belangrijk. Het mooiste is dat iedereen ook in Oktoberfest kleding komt. De mannen dragen traditionele lederhose en de vrouwen komen in een dirndl.

Is de locatie rond en de versiering in huis, dan mag de muziek uiteraard niet ontbreken. Een dj is een makkelijke invulling voor de avond. Wilt u een extra twist geven aan de dj, dan is Dj Sing ’n Spin een goede invulling. Deze artiest draait niet alleen de leukste hits, maar zingt ook de lekkerste meezingers. Een combinatie van een dj en live zang.

We hebben het al gehad over artiesten als Wilfried Wildschwein en Schlagerzanger Gunter, maar Marcelino Lookalike mag zeker niet ontbreken in dit rijtje. Marcelino zet een half uur lang alles op z’n kop.

Dat Oktoberfest niet alleen draait om alleen bier drinken bewijzen de vele activiteiten rondom een echt Oktoberfest. Activiteiten zoals spijkerslaan en kop van jut mogen ook zeker niet ontbreken tijdens het feest. Niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook zeker een leuke activiteit voor de volwassenen.

Nu dat allemaal geregeld is rest er nog maar het volgende; Bier, heel veel bier en de bierpullen inslaan. Maar laten we de wijn en de non alcoholische dranken uiteraard ook niet vergeten.

Wilt u graag geholpen wroden met het organiseren van een echt Oktoberfest en wilt u nagaan welke artiesten goed past bij het evenement en aansluit op uw budget? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan zeven dagen per week klaar voor al uw vragen.

FAQ

Hoe lang duurt het Oktoberfest?

In Nederland worden er ook zeker Oktoberfesten georganiseerd. De meest bekende zijn onder andere Das Coen und Sander Fest en Oktoberfest Ahoy. Ook buiten Europa worden Oktoberfesten gehouden. waarvan de grootste De Oktoberfest van Blumenau in Brazilie is .Het Oktoberfest in Munchen is nog elk jaar de meest bezochte Oktoberfest van de hele wereld. Hier komen dagelijks meer dan een miljoen mensen.

Waarom heet het Oktoberfest als het in september is?

Oktoberfest is in de loop der jaren verplaatst naar september. De redenen daarvoor zijn voornamelijk de warme septemberavonden en betere weersomstandigheden.

Wat voor bier wordt er tijdens het Oktoberfest in Munchen gedronken?

Het is bij wet vastgelegd dat alleen onderstaande bieren geschonken mogen worden tijdens het Oktoberfest in Munchen:

Augustiner (Augustiner-Bräu)

Hacker-Pschorr (Paulaner Brauerei Gruppe, Brau Holding International)

Hofbräu München (Staatliches Hofbräuhaus)

Löwenbräu (Löwenbräu, AB InBev)

Paulaner (Paulaner Brauerei Gruppe, Brau Holding International)

Spaten (Spaten-Franziskaner-Bräu, AB InBev)

Worden er in Nederland ook Oktoberfesten georganiseerd?

In Nederland worden er ook zeker Oktoberfesten georganiseerd. De meest bekende zijn onder andere Das Coen und Sander Fest en Oktoberfest Ahoy. Ook buiten Europa worden Oktoberfesten gehouden. De Oktoberfest van Blumenau in Brazilie is na de Oktoberfest Munchen de grootste ter wereld.

Hoevel bezoekers komen er op het Oktoberfest af?

Miljoenen. Zo telde Oktoberfest 2018 in Munchen ruim 6.3 miljoen bezoekers. Dit is verspreidt over de hele periode.

Wat kost het om zelf een Oktoberfest te organiseren?

De prijs voor het organiseren van een Oktoberfest heeft met een aantal factoren te maken. Het hangt er vanaf wat uw wensen en voorkeuren zij. We kunnen het zo gek en groot maken als u zelf wilt. Een goede solo zanger is bij Evenses al te boeken vanaf €350,-

Voor bands kunt u de volgende richtprijzen aanhouden:

€0        - €500             Hobby band
€500    - €1000           Kleine band
€1000 - €2000            Semi - professionele band
€2000 - €3000            Professionele band
€3000 - €5000            Premium Band
€5000 en hoger          Bekende band

De exacte prijs hang af van meerdere factoren: kwaliteit, bekendheid, grootte, duur van het optreden, benodigde geluidstechniek en de reiskosten. Dit bepaald gezamelijk de totaalprijs van de aangevraagde band.

Hoe lang treedt de artiest op?

De maximale speelduur verschilt per artiest, maar zit meestal op 3 of 4 uur. Ook kan de artiest voor 1 uur ingehuurd worden, bijvoorbeeld voor een ceremonie. De meeste artiesten spelen in sets van ongeveer 45 minuten per uur.  In de pauzes tussen de sets door regelt de artiest pauze muziek zodat er geen stiltes vallen. Met goed overleg is dit altijd naar eigen voorkeur in te vullen.

Moet ik zelf de techniek regelen?

De meeste artiesten brengen zelf hun eigen geluidstechniek mee naar een optreden, soms tegen een kleine meerprijs. In goed overleg kan er ook extra techniek zoals verlichting worden meegebracht.

Heeft de band/artiest een podium nodig?

Normaal gesproken hebben zij geen podium nodig. Vaak kunnen ze op een vrij gedeelte in de zaal spelen als dit niet verhoogd is. Afhangende van de zaalindeling en het aantal mensen dat aanwezig is kan een podium wel een toegevoegde waarde zijn. Zo zijn de muzikanten beter zichtbaar voor het publiek.

Wat gebeurt er als de act plotseling niet meer kan?

Bij overmacht kan het voorkomen dat act plotseling niet meer in staat is om het optreden te verzorgen. Deze situatie is hoogst uitzonderlijk en komt vrijwel nooit voor. Maar als dit voorkomt dat is Evenses hierop voorbereidt. Wij hebben een zeer groot netwerk van acts in ons bestand en zijn daarom altijd in staat om passende vervanging te vinden. We streven er naar om de vervangende act zo vergelijkbaar mogelijk met de oorspronkelijke act te laten zijn. Indien de vervangende optie goedkoper is, betaald u uiteraard minder. Indien de vervangende optie een duurdere optie is, nemen wij de extra kosten op onze rekening.

Kan Evenses ook de aankleding verzorgen?

In principe kan alles geregeld worden. Van aankleding tot aan de pullen bier. Bel of mail gerust voor een gesprek met een van onze event specialist. Samen kunnen we dan kijken naar al uw wensen en voorkeuren.

Waarom zou ik mijn entertainment voor het Oktoberfest bij Evenses boeken en niet ergens anders?

We hebben al jarenlang ervaring met het verzorgen van het entertainment. Ruim 7000 klanten gingen u voor en beoordeelden ons met een 9,3. Lees onze laatste recensies op: https://www.kiyoh.nl/evenses_entertainment.

Wij weten daarom hoe belangrijk het is om jullie gelegenheid in vertrouwde handen te hebben.

Onze voordelen:

✓ Duidelijke all-in prijzen: géén verrassingen achteraf

✓ Bij ziekte of overmacht verzorgen wij altijd een waardige vervanger

✓ Al onze acts zijn uitsluitend professionals en zijn geselecteerd op ervaring en uitstraling

✓ Veel aandacht voor jullie wensen en voorkeuren

✓ Ons team staat 24/7 klaar om u te helpen

✓ Duizenden optredens ervaring en vele positieve referenties

Komen er nog kosten boven de prijs van de offerte?
De uiteindelijke prijs van een optreden is afhankelijk van (een aantal van) deze factoren: 
- Aantal uren 
- Reistijd en reiskosten 
- Benodigde licht- geluid en DJ apparatuur (indien van toepassing) 
- Benodigde opbouw en voorbereidingstijd 
- Wachtgeld

Veel partijen rekenen alles apart, soms zelf op nacalculatie. Dit kan tot onaangename verrassingen leiden. Zorg er dus voor dan dit van tevoren duidelijk is afgesproken. Wij werken altijd met een alles-inclusief prijs, zodat er geen verrassingen zijn over de prijs.

Moet ik mij van tevoren veel zorgen maken?
Wees ontspannen en geniet. Probeer niet alles van minuut tot minuut van tevoren vast te leggen en blijf pragmatisch. Vertrouw op de ervaring van onze entertainers en onze ervaring en zorg er voor dat je op een prettige wijze de boeking voorbereid. Probeer niet alles te regisseren maar geniet vooral van jullie feest.