Band boeken of huren voor uw feest

Uw feest: een prachtige locatie, heerlijk eten, gezelschap waar u van geniet én natuurlijk een goede band. Bij de voorpret van de organisatie van uw bruiloft of event zal het inbeelden van de perfecte band niet ontbreken. Maar hoe vindt u nou de juiste band? Het aanbod van live bands is groot. Van eenvoudige hobby bands die optreden in de buurtkroeg tot bekende Nederlandse bands die in grote stadions spelen. We zullen u meenemen langs de mogelijkheden die er bestaan, hoe u kunt vinden welke band het beste bij u past en waar u op moet letten bij het boeken van een band.... Lees meer

Onze topaanbevelingen

Bands die u kunt inhuren voor uw huwelijk, bedrijfsfeest en verjaardagsfeest

main
...

Inhoud

Live band boeken, een zee aan mogelijkheden

Welke coverband past het beste op uw feest

Go all out, huur een bekende Nederlandse band!

Band boeken, waar moet ik op letten?

FAQ

Live band boeken, een zee aan mogelijkheden

Live bands zijn er in veel soorten en maten. Een formatie vanaf 3 personen is al een band. Veel gangbare bands spelen met 5 tot 6 personen in de groep. Ook zijn er nog grotere live bands met 8 of 9 man, vaak met een aantal blaasinstrumenten erbij. Deze muziekgroepen bieden zich aan voor een tal van gelegenheden; bruiloften, verjaardagsfeesten, bedrijfsfeesten, stadsfeesten en festivals. Ook spelen ze in verschillende genres. Laten we beginnen met het beschrijven van de genres die bands spelen. Je hebt allround coverbands die meerdere genres spelen en bands die een specifiek genre hebben, voorbeelden hiervan zijn:

Jazz bands
Latin bands
Rock bands
Soul bands
Klassieke ensembles
Tribute bands
Brassbands
Dixieland bands

Zij kunnen een avondvullend programma spelen in dezelfde stijl. Als u fan bent van één van deze genres past dit natuurlijk goed, maar ook als u een feest heeft met een thema die hierbij aansluit. Bij een jaren ’20 feest is een dixieland band een erg leuke aanvulling. Houdt u een strandfeest in de zomer, dan past een Latin formatie juist goed.

Latin formatie Banda Del Sur

Naast de bands die een specifiek genre spelen kunt u ook kiezen voor een allround coverband. Zij spelen een mix van verschillende genres. Veelal vanaf de jaren 60 tot de moderne hits van nu. Het grote voordeel van de allround bands is dat er zo muziek bij zit voor ieder wat wils én dat ze hun stijl goed kunnen aanpassen aan wat goed aansluit bij uw publiek.

Welke coverband past het best op uw feest

Om na te gaan wat nou een goede band voor uw feest is zijn er een aantal punten belangrijk om rekening mee te houden.

1. Wat vindt u zelf leuk?

U organiseert het feest niet alleen voor uzelf, maar het is wel belangrijk dat u er zelf van zult genieten. Een goed startpunt is om na te gaan wat voor muziek u graag live hoort. Vaak komen er dan bepaalde genres maar ook specifieke nummers naar boven. Het is goed deze op te schrijven, zo heeft u al een basis gelegd voor het zoeken naar uw live band.

2. Wat voor gasten nodigt u uit?

Het is goed om naar de verschillende leeftijdsklassen te kijken die er komen. Zijn deze allen uit dezelfde categorie dan is het vaak leuk om een stijl te kiezen die populair is bij die groep. Gasten die geboren zijn in de jaren 50 vinden vaak een sixties feest leuk met o.a. nummers van The Beatles en The Beach Boys. Als de doelgroep 20 jaar jonger is zullen ze waarschijnlijk graag hits uit de jaren 80 horen. Komen er jongeren tot opa’s en oma’s op het feest? Dan kunt u het beste kiezen voor een allround coverband.

3. Hoeveel mensen nodigt u uit?

Een festival van 5000 man vraagt voor een ander type band dan een huisfeest met 20 personen. Als de setting intiemer is, dan kan het aan te raden zijn om voor een duo of trio formatie te kiezen die akoestisch speelt. Op een bruiloftsfeest met 150 personen past het goed om voor een 5 of 6-koppige coverband te kiezen. Voor grotere feesten kunt u ook denken aan een 9-koppige formatie met blazers erbij. Dan gaat het dak, ook met grote aantallen bezoekers, er goed af. Houdt wel rekening met de grootte van het podium die beschikbaar is voor de band.

4. Welk doel wilt u bereiken met de live band?

Het kan zijn dat u een groot feest wilt waar iedereen uit zijn dak gaat. Daarvoor zijn feestbands erg geschikt, dit zijn coverbands die hits spelen uit verschillende jaren tot en met nu. Als u op zoek bent naar mooie achtergrondmuziek voor tijdens een diner, receptie of bedrijfsfeest is een band huren een goede keuze. Voor een chique uitstraling zijn klassieke formaties erg geschikt. Wilt u het iets minder formeel dan kunt u ook voor een jazz band kiezen die de sfeer verzorgt.

5. Rond welk budget wenst u te slagen?

Belangrijk om rekening mee te houden is natuurlijk het bedrag wat u beschikbaar wilt stellen voor het huren van de band. Er zit veel variatie in de kosten van de bands. Dit hangt o.a. van de kwaliteit en de grootte van de band af. Als u zich laat adviseren over het boeken van een band is het het handig aan te geven wat uw budget is. Dan kan er gericht gezocht worden naar een band wat voldoet aan uw wensen en binnen het budget past. Als de prijs te hoog uitvalt voor een specifieke band dan kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar een vergelijkbare formatie die met 3 of 4 personen spelen i.p.v. 6 of 7. Is budget geen issue voor uw feest dan kunt u gaan denken aan de beste bands of zelfs bekende bands in Nederland.

Go all out, huur een bekende Nederlandse band!

Het is natuurlijk enorm gaaf om uw gasten te verrassen met een bekende Nederlandse band. Het wow-effect wat u creëert als ze opkomen en beginnen met spelen is onvergetelijk. Een populaire keuze is de Edwin Evers band. Deze 9-koppige formatie speelt bekende allround hits. The Vengaboys of 2 Unlimited zijn geweldig als u voor een 90’s thema gaat. Wilt u echt uitpakken voor een high class feest dan zijn de Ladies of Soul de keuze waar u absoluut mee gaat slagen.

Edwin Evers band

Band boeken, waar moet ik op letten?

Er zijn een aantal dingen wat goed is om rekening mee te houden als u een band wilt boeken.

  • Start op tijd met zoeken

Zeker als u uw feest op zaterdag, zondag of een feestdag houdt. De vraag naar live bands is op deze dagen groot en ook het risico dat uw band al geboekt is op uw datum. Wacht daarom niet te lang met het zoeken en boeken van uw favoriete band.

  • Kwaliteit van de band

Belangrijk is dat u een band huurt die kwalitatief goed is, betrouwbaar is en dat de leden goed verzorgd en op tijd op de boeking verschijnen. Om hier zeker van te zijn is het goed om de referenties van de live band te bekijken. Het contact wat u heeft met de bandleider, manager of boeker is ook een goede indicatie. Reageert uw contactpersoon snel en correct? Bij twijfels, niet doen. Ook kunt u zich laten adviseren door een betrouwbaar boekingskantoor die bands selecteert op professionaliteit en veel ervaring heeft in het samenwerken met hen. Niets is zo vervelend als een kapotte speaker, een zanger die niet op tijd op uw feest aanwezig is of een band die last minute cancelt voor uw speciale feest.

  • Houdt de kosten in de gaten

Controleer of alle kosten zijn inbegrepen in de offerte. Het komt voor dat bands achteraf kosten berekenen voor de reisafstand of geluidstechniek. Dit is erg vervelend en zijn kosten waar u niet op zit te wachten.Als u een goed gevoel heeft en u wordt enthousiast van de gedachte van de band op uw feest. Ga er dan voor! Zodra de keuze is gemaakt rest u nog enkel te genieten van de voorpret van uw feest.

FAQ

Wat kost een band?

Als richtlijn kunt u deze prijzen aanhouden voor bands.

Kosten bands:

€0        - €500             Hobby band
€500    - €1000           Kleine band
€1000 - €2000            Semi - professionele band
€2000 - €3000            Professionele band
€3000 - €5000            Premium Band
€5000 en hoger          Bekende band

De exacte prijs hangt af van meerdere factoren. Onder andere van de kwaliteit van de band, de bekendheid van de band, de grootte van de  live band, de duur dat de band dient te spelen, de benodigde geluidstechniek en ook de reisafstand. Gezamenlijk bepaalt dit de uiteindelijk totaalprijs van de band.

Welke nummers spelen bands op een bruiloft?

De bands hebben een repertoire van nummers waaruit ze spelen. Veelal staan ze open voor suggesties en verzoeknummers. Wel is het prettig om deze ruim voor de boeking aan te geven. Op de avond zelf kunnen verzoeknummers ten koste gaan van de opbouw van de set en daardoor het plezier van de gasten. Als een verzoeknummer niet in het repertoire staat dan zijn verscheidene bands bereid 1 of 2 nummers in te studeren.

Hoe lang speelt een band?

Een standaard optreden bestaat uit 3 sets van 45 minuten. Dit wordt verdeeld over een tijdsduur van 3 – 3,5 uur. Kortere optredens zijn ook mogelijk. De maximale speelduur van de meeste bands is 4 sets van 40 minuten. Dit kan verdeeld worden over een tijdsduur van 4 tot 5 uur.

Houdt de band pauzes?

Om het optreden op een prettige, professionele en enthousiaste manier uit te kunnen voeren dient de band af en toe te pauzeren. Een optreden tot 1 uur wordt standaard uitgevoerd zonder pauzes. Bij langere optredens kan u er vanuit gaan dat er per uur c.a. 15 minuten wordt gepauzeerd.

Wat gebeurd er in de pauzes?

In de pauzes zorgt de band voor sfeervolle muziek welke zij afspelen over hun geluidsinstallatie. De muziek is uiteraard in lijn met de muziek die tijdens het optreden wordt gespeeld. Sommige bands komen met een DJ, deze zullen dan de muziek verzorgen. Uiteraard kan u ook een DJ voor in de pauzes bij alle bands bij boeken

Hoe lang duurt het opbouwen?

De opbouw van bands duurt bij 3 a 4 koppige bands c.a. 45 minuten. Bij grotere bands duurt dit 1 tot 1,5 uur. De hoeveelheid apparatuur passen wij altijd aan aan de groepsgootte. Is de groep erg groot (meer dan 175 personen), dan zal de opbouwtijd ook langer zijn.

Hoe lang van tevoren staat de band klaar?

De band staat standaard 30 minuten voorafgaand aan het optreden startklaar. Dit betekent dat alles is opgebouwd en is gesoundchecked. Het is ook mogelijk om af te spreken dat de band eerder van tevoren startklaar staat. De bandleden zijn natuurlijk dan meer tijd aan de opdracht kwijt, daarom zullen wij een vergoeding voor deze wachttijd rekenen. De hoogte van deze vergoeding kan u met Evenses van tevoren afspreken.

Heeft de band een podium nodig?

Meestal heeft een band geen podium nodig. Vaak kunnen ze op een vrij gedeelte in de zaal spelen als dit niet verhoogd is. Afhangende van de zaalindeling en het aantal mensen dat aanwezig is kan een podium wel een toegevoegde waarde zijn. Zo zijn de muzikanten beter zichtbaar voor het publiek. Bands die wel vaak een podium verlangen zijn premium bands en bekende bands.