Kerst acts huren voor uw borrel, feest, evenement of bedrijfsfeest. Het wordt weer de tijd van het jaar, Kerst komt er weer aan. Kerst staat bekend om de gezellige sfeer in de maand december. Bij gezelligheid kunt u Evenses inschakelen voor net dat tandje extra, boek bijvoorbeeld een (muzikale) kerstman op uw feest of een kerstkoortje. Uw decembermaand kan niet meer mislukken na het inschakelen van Evenses. De Kerst acts van Evenses hebben vaak een jazzy kerstrepertoire, maar u kunt er zeker op rekenen dat ook de oude klassiekers uit de kast worden gehaald. Klassiekers als Santa Baby en White Christmas mogen natuurlijk niet ontbreken op uw kerstdiner, feest, kerstmarkt of evenement. Geeft u bijvoorbeeld een familiefeest op uw bedrijf, laat dan een Kerstman komen. De kinderen zullen dit niet snel meer vergeten.
Kerst en Sinterklaas acts boeken voor uw nieuwjaarsborrel, receptie of feest

Zijn de kinderen over een paar jaar te oud om nog Sinterklaas te vieren en willen jullie daarom iets speciaals maken van het feest dit jaar? Komt de hele familie langs voor het Kerstdiner over een paar maanden en zijn jullie nog op zoek naar een manier om de gelegenheid wat verder aan te kleden? Of ben je misschien verantwoordelijk voor de Kerstborrel op kantoor komende december en zou je graag eens iets anders dan anders doen? Zou het niet een leuk idee kunnen zijn om een professionele act voor Kerst en Sinterklaas te boeken?

Bij Evenses hebben we heel wat ervaring met het organiseren van Kerst- en Sinterklaasfeestjes, en helpen we je heel graag met het feest of evenement dat jij aan het plannen bent. Zo kan je bij ons, bijvoorbeeld, de zanggroep Christman Quartet boeken, bestaande uit drie hele charmante zingeressen, of een muzikale Kerstman, compleet met klassieke outfit en saxofoon. Voor een Kerstfeestje in typische jaren dertig-sfeer kan je dan weer kiezen voor de Jazzy Little Xmas band. Ook voor Sinterklaasfeesten zal je in ons portfolio verschillende opties vinden waarmee je heel wat kanten op kan.

Of het nou om een familiefeest, een feestje voor kinderen, of een bedrijfsevenement gaat, het boeken van een Kerst- of Sinterklaas act kan altijd van toegevoegde waarde zijn. Het is toch hartstikke leuk als je jouw zoontje en zijn vriendjes kan verrassen met een bezoek van de Goedheiligman op vijf december, compleet met snoep en kadootjes? Het boeken van Kerst- en Sinterklaas acts wordt, logischerwijs, altijd populairder naarmate de maand december dichterbij komt, dus is het wel verstandig om al even van tevoren contact op te nemen met de Kerst en Sinterklaas acts die jou wel leuk lijken. Bij Evenses kunnen we je daarbij van dienst zijn.

Dat komt, onder andere, omdat wij enkel samenwerken met erkende acts en entertainers. Alle Kerst en Sinterklaas acts in ons aanbod zijn ervaren professionals met wie wij al jarenlang samenwerken. Om die reden kan je bij ieder profiel ook de reviews lezen van mensen die de acts in kwestie al eens geboekt of live aan het werk gezien hebben. Op die manier kan je al gelijk een idee vormen van de act, en of deze goed past bij het feest of evenement dat je in gedachten hebt.

Het boeken van een Kerst of Sinterklaas act voor jouw gelegenheid is niet per se moeilijk, maar gezien de enorme overdaad aan mogelijkheden in Nederland en België is het wel aan te raden om hierbij de hulp in te roepen van een partij die ervaring heeft op het gebied van party planning en dergelijke boekingen. Bij Evenses beschikken we over uitgebreid ervaring wat betreft Kerst en Sinterklaas acts met dank aan de vele feestdagen die wij door de jaren heen samen met onze klanten georganiseerd hebben. Die expertise en die ervaring stellen we graag ter beschikking, zodat jij de perfecte Kerst of Sinterklaas act kan boeken voor de gelegenheid.

Als je wil beginnen met zelf een kijkje te nemen naar de beschikbare opties, dan kan je met behulp van de zoekmachine op onze website alvast wat onderzoek plegen. Daarnaast kan je ook zeven dagen per week terecht kan bij onze bookers en entertainment specialisten met vragen omtrent het boeken van een Kerst of Sinterklaas act. Je kan hen altijd bereiken door het offerteformulier op de website in te vullen, of per e-mail of telefoon. Bij Evenses kan je er vanuit gaan dat we samen met jou de Kerst of Sinterklaas act boeken die ideaal is voor jouw feest of evenement.

Een stukje geschiedenis over Kerst...

Kerstmis, wat ook vaak het Kerstfeest wordt genoemd, is van origine de viering van de geboorte van Christus. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komt het feest echter niet voor in de Bijbel. Sterker nog, de eerste Christenen, die in de eerste drie eeuwen na Christus leefden, kenden het feest niet eens. Het Paasfeest, de gedachtenis aan de opstanding van Jezus, werd daarentegen wel gevierd sinds de eerste jaren van onze jaartelling.

Pas in de derde eeuw na Christus begon het Kerstfeest zoals we dat vandaag de dag kennen wat vorm te krijgen. Onder historici bestaat er wat onenigheid over of de eerste viering in 336 of 354 na Christus plaats vond, maar men is het er wel over eens dat dit op 25 december in Rome gebeurde. De verklaringen voor deze datum verschillen, gaande van de aanname dat de wereld op 21 maart werd geschapen, de zon op de vierde dag, en dat Christus als Zon der Gerechtigheid negen maanden later ter wereld kwam, tot de uitleg dat het Kerstfeest het resultaat is van een verchristelijking van een Romeinse feestdag op die datum ter ere van de zonnegod Saturnus.

Vanaf de Middeleeuwen raakten het Kerstfeest in Europa vermengd met allerlei heidense gebruiken, waaronder het afbeelden van de stal van Bethlehem en het leggen van een houten figuur van de baby Jezus in een kribbe. Rond de negentiende werd ook de Kerstboom geïntroduceerd. Deze vermenging zorgde voor spanningen binnen bepaalde maatschappijen en christelijke stromingen, zeker tijdens de Protestantse Reformatie in de zestiende eeuw in Europa.

Één van de plekken waar het Kerstfeest op heel wat verzet stuitte, was in de destijds Protestantse Nederlanden. In 1574 wilde de Protestantse kerk de hele viering zelfs volledig afschaffen, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. De regerende overheid ging niet mee in de redenering van de kerk dat Kerst vooral een heidens festival van bijgeloof was. Op de plekken waar het Kerstfeest wel werd verboden, zag men dat de mensen in grote getalen ander on-Christelijk vermaak opzochten of zich zelfs aangetrokken begonnen te voelen tot het Rooms Katholieke geloof.

De Protestantse kerk werd hierdoor iets toleranter richting de Kerstviering, maar binnen de kerk bleef er verzet bestaan. Tegen het begin van de achttiende eeuw was de kerkelijke kerstviering een min of meer algemeen gebruik geworden, met twee dagen en in totaal vijf kerkdiensten. Op den duur kregen de voorstanders van het Kerstfeest de overhand, zowel binnen de kerk als in de maatschappij, vooral omdat het onderhouden van de Kersttraditie werd gezien als een goed gebruik. Vanaf de twintigste eeuw begon het feest ook een steeds commerciëler imago te krijgen, met de guitige Kerstman op de enorme Coca Cola-vrachtwagens als één van de meest treffende illustraties daarvan. In Nederland en België is Kerst tegenwoordig vooral een gelegenheid om samen te zijn met familie en vrienden, om lekker te eten en te drinken, en om op vakantie te gaan, hoewel het in verschillende plekken nog steeds een voornamelijk christelijke betekenis heeft.

...en over Sinterklaas.

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft het Kerstfeest door de eeuwen heen heel wat veranderingen doorstaan en hetzelfde geldt voor Sinterklaas. Alhoewel Sinterklaas vooral in Nederland en België wordt gevierd, is de geschiedenis van het feest een stuk internationaler. Volgens historici is veel van de Sinterklaas die wij kennen gebaseerd op Nicolaas van Myra, de bisschop van deze stad in Lycië, in het Turkse Antalya. Hij stierf daar op 6 december 342.

Nadat zijn stoffelijke resten in het jaar 1087 naar het Italiaanse Bari werden gebracht om deze uit de handen te houden van de moslims die indertijd Turkije de region binnenvielen, won Nicolaas meer en meer aan bekendheid als beschermheilige van de zeevaarders. Hierdoor kreeg hij ook in de maatschappijen van de West-Europese kustnaties, met name in de Nederlanden, een grotere rol.

De meningen verschillen echter over hoe Nicolaas uiteindelijk ook als gulle beschermheilige van kinderen bekend kwam te staan. Een legende uit Noord-Frankrijk, bijvoorbeeld, gaat over het verhaal van hoe Nicolaas twee of drie vermoorde kinderen weer tot leven wekt en hun moordenaar vergiffenis schenkt als deze berouw toont. Een andere mythe gaat over Nicolaas die de rijkelijke erfenis van zijn ouders gebruikt om arme en ongelukkige kinderen te helpen, waaronder enkele jonge meisjes van wie hun bruidsschat niet groot genoeg was voor een huwelijk met een fatsoenlijke man en waardoor ze in de prostitutie terecht dreigde te komen.

In de vroege Middeleeuwen was Sint-Nicolaas ondertussen een bekende heilige geworden in West-Europa. In landen als Duitsland en Nederland werden er op kloosterscholen Sint-Nikolaasfeesten georganiseerd, waarbij de goede studenten kadootjes kregen en de luie studenten niet. In de latere Middeleeuwen werd de Sint-Nicolaasmarkt ook een veelvoorkomend fenomeen rond 6 december ieder jaar. Op die markten werden typische Sint-Nikolaas geschenken verkocht, waaronder speculaaspoppen.

Net als het Kerstfeest werd ook het Sinterklaasfeest in Nederland sterk veroordeeld tijdens de Reformatie in de zestiende eeuw. Dat ging zelfs zover dat er in sommige steden verboden werden ingesteld tegen gebruiken als het zetten van een kinderschoen en het verkopen van Sinterklaasgeschenken. Het volk vierde echter graag Sinterklaas, waardoor de viering van een religieuze ceremonie steeds meer veranderde in een volksfeest.

Het is pas vanaf het midden van de negentiende eeuw dat Sinterklaas ook in persoon zijn opwachting maakte bij vieringen en op feesten. Het is ook in die periode dat het beeld van Sinterklaas zoals wij die vandaag echt kennen, de Goedheiligman uit Spanje met zijn zwarte Pieten, is ontstaan. De Nederlandse onderwijzer Jan Schenkman bracht in 1850 het prentenboekje Sint Nikolaas en zijn Knecht uit, waarin hij de heilige om onbekende redenen met de stoomboot uit Spanje laat komen, samen met zijn knechten. Ook het typische beeld van Sinterklaas als vriendelijke oude man met witte boord, rode mijter, en rode mantel, komt voort uit dit populaire boekje. Iedere Sinterklaas die je voor jouw feestje zal boeken, zal eruit zien als de interpretatie van de kindervriend door Schenkman van meer dan 150 jaar geleden.

Wat Evenses zoal voor je kan betekenen

Als je erover nadenkt om een act voor Kerst of Sinterklaas te boeken voor de feestdagen, dan raden we ook om ook contact op te nemen met een partij met ervaring op dit gebied. Bij een entertainment bureau als Evenses werken we al jarenlang samen met een breed scala aan professionele acts als aanvulling op Kerst en het Sinterklaasfeest, die niet misstaan op een hele uiteenlopende variatie aan gelegenheden. Daarnaast kunnen wij je ook in contact brengen met professionele artiesten die in samenspel met de geboekte acts een echt spektakel van jouw evenement kunnen maken, zoals, bijvoorbeeld, een harpist of een violist.