Hip Hop

Is alles voor jullie bruiloft over een paar maanden eigenlijk al geregeld, behalve het entertainment voor het grote feest na het diner? Komt de verjaardag van jullie oudste zoon er binnenkort aan en zouden jullie hem graag met iets speciaals verrassen op zijn grote dag? Of maak je misschien deel uit van het comité dat dit jaar verantwoordelijk is voor de organisatie van het zomerse kantoorfeest en zijn jullie er nog niet helemaal uit qua muziek? Het kan zijn dat je het zelf ook al overwogen hebt, maar misschien is het wel een topidee om een hiphop feest te boeken.

Om te beginnen is het van belang om te begrijpen dat het boeken van hiphop heel veel verschillende vormen kan aannemen. Welke vorm voor jou en jouw feest uiteindelijk het beste is, hangt voor een groot deel af van wat jij in gedachten hebt voor de gelegenheid. Zo kan het, bijvoorbeeld, heel goed zijn dat je het hartstikke leuk vindt om een feest te organiseren, maar dat je een stuk minder geniet van al het nodige plannen en voorbereiden. In zo'n geval kan je voor een ervaren entertainmentbureau als Evenses kiezen om alle voorbereidingen aan over te laten. Het enige wat wij daarvoor nodig hebben zijn jouw ideeën voor het feest en hoe jij de gelegenheid graag ingevuld zou zien worden.

Het is echter evengoed mogelijk dat je het als organisator juist heel leuk vindt om dicht bij alle planning en voorbereidingen betrokken te zijn. Wij kunnen in een handomdraai de perfecte hiphop act voor jouw feest of evenement boeken. Met onze ondersteuning kan je de taken waar je zin in, of tijd voor, aan professionals overlaten, zodat je zelf meer tijd en energie overhoudt voor de dingen die je niet uit handen kan of wil geven.

Als gevolg van de variatie die er bestaat wanneer we het hebben over de opties voor hiphop feesten in Nederland en België, kan het soms wel lastig zijn om te weten welke nou het beste overeenkomen met wat jij voor ogen hebt. Om die reden is het wel handig om bij het boeken van hiphop samen te werken met een partij die ervaring heeft op het gebied van dergelijke boekingen. Evenses is zo'n partij. Niet alleen beschikken wij over een gevarieerd portfolio van opties acts voor hiphop feestjes, maar hebben wij door de jaren heen ook al talloze hiphop acts geboekt voor onze klanten. Die expertise en die ervaring stellen we graag ter beschikking, zodat jij de perfecte hiphop kan boeken.

De evolutie van hiphop

Zoals we al eerder schreven is hiphop niet alleen een muziekgenre, maar voor veel mensen ook een manier van leven, een levensstijl. Het genre begon populair te worden in de jaren zeventig, en dan met name onder de Afro-Amerikaanse jeugd in de Bronx, een indertijd achtergestelde wijk in New York City. De populariteit van de muziek groeide niet doordat het op de radio werd gespeeld, zoals voor veel muziek wel het geval was in die tijd, maar dankzij de zogenaamde block parties. In Nederland zou je deze parties kunnen vergelijken met straatfeesten waar alle bewoners van een buurt aan deelnemen.

Het is op deze block parties dat DJ's muziek begonnen te mixen, vaak door de breaks van twee kopieën van hetzelfde nummer met elkaar te verbinden met behulp van twee draaitafels. Dit waren eigenlijk de eerste hiphop DJ's, en dankzij de snelle ontwikkeling van muzikale apparatuur en mixtechnieken werd hun werk in een rap tempo bekender. Het is ook in deze periode dat het rappen aan bekendheid en populariteit begon te winnen. Artiesten als Grandmaster Flash and the Furious Five, Marley Marl, en Doug E. Fresh waren enkelen van de grote namen uit die tijd.

Het zou echter tot 1979 duren voordat een hiphop plaat voor het eerst populair werd bij het mainstream publiek. De eerste bar van dit nummer, Rapper's Delight van The Sugarhill Gang, is ook de waar het hiphop genre zijn naam vandaan heeft. Het was ook vanaf dit moment dat hiphop begon te ontwikkelen buiten de Verenigde Staten, waar het genre tot dan toe vooral was gebleven.

De jaren tachtig en het begin van de jaren negentig worden ook wel de Gouden Jaren van hiphop genoemd. Een nieuwe golf van hiphop artiesten, hiphop nummers, en hiphop stromingen kreeg de naam new school hiphop. Beroemde namen als LL Cool J, Public Enemy, en A Tribe Called Quest domineerden de hiphop wereld indertijd. Tegelijkertijd begonnen er serieuze subgenres van hiphop te ontstaan, waaronder gangsta rap, vertegenwoordigd door artiesten als Ice Cube en NWA, West Coast hiphop, met grote namen als Dr. Dre en Snoop Dogg, en hardcore rap, van rappers als Mobb Deep en Wu-Tang Clan.

De ontwikkeling van hiphop als muziekgenre en cultuur zette zich door in de jaren negentig, nadat de jaren tachtig een keerpunt waren geweest. Hiphop was nu een mainstream genre geworden. Ondertussen bleef de muziek zich diversifiëren en opdelen in nieuwe stromingen, waaronder subgenres als Southern rap en Atlanta hiphop. Hiphop begon ook gemixt te worden met andere muziekgenres, in veel gevallen met groot succes. Goede voorbeelden hiervan zijn zangeressen Lauryn Hill en Erykah Badu in de neo soul, en Korn en Limp Bizkit in de nu metal. In Nederland was het net name de Osdorp Posse die in deze tijd aan de absolute basis van de Nederlandse rap. Dankzij het letterlijk vertalen van de teksten van Amerikaanse nummers naar het Nederlands, voor de leden van de Posse die het Engels niet zo goed beheersten, was de nederhop geboren.

Tegen het einde van de jaren negentig was hiphop één van de best verkopende genres en aan het prille begin van de jaren 2000 begon hiphop ook een plek te krijgen in de popmuziek. Terwijl de verkoop van “old school” hiphop daalde, begonnen cross-over artiesten als Outkast en Kanye West naam te maken als popartiesten. Een decennia later zouden ook meer commerciële rappers als Lil Wayne, Soulja Boy, en B.o.B. erg populair worden. Deze artiesten plaveiden de weg voor enkele van de beroemdste cross-over artiesten in popmuziek, zoals Nicki Minaj, Drake, en Kendrick Lamar. Wat betreft nederhop zijn Mr. Probz, Typhoon, Poke, Gotu Jim, LouiVos, Mula B, Young Ellens, Sef, Leafs, Willem, Def Rhymz, Robertino en Opgezwolle enkele van de namen die de afgelopen jaren furore hebben gemaakt, zowel in ons land als in België

Wat Evenses zoal voor je kan betekenen

Zeker voor mensen die nog nooit eerder een hiphop act of feest geboekt hebben, kan zo'n boeking wat ingewikkeld lijken. Dat is het echter niet, maar het is over het algemeen wel slim om de hulp in te roepen van een partij die ervaring heeft wat betreft dergelijke boekingen in Nederland en België. Bij Evenses hebben we de afgelopen jaren talloze boekingen voor hele uiteenlopende hiphop acts en feesten verzorgd, en die ervaring gebruiken we graag om jou te helpen bij het vinden en boeken van de hiphop act die perfect bij jouw ideeën past. Niet alleen kunnen we je helpen bij het verkennen van de beschikbare opties, maar ook bij het afwerken van jouw evenement met hiphop artiesten.

Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.