Rock-'n-Roll

Viert u binnenkort uw verjaardag en bent u benieuwd wat voor een act daarbij past? Of viert u een themafeest en bent u benieuwd welke Rock-'n-Roll artiesten leuk zijn voor uw feest? Wij helpen u graag verder met het boeken van een Rock-'n-Roll act.... Lees meer

Onze topaanbevelingen

Booming Beats



11 Beoordelingen
Categorie:Coverband

Met enorm enthousiasme laat deze deze band je schaamteloos losgaan op alle hits van toen en nu!

Vanaf
€ 1475,-

Partyband CHMPGN



5 Beoordelingen
Categorie:Coverband

Een allround coverband die met de grootste hits elk gelegenheid tot een echte party maakt

Vanaf
€ 2495,-

Rock-'n-Roll artiesten voor uw feest, bedrijfsfeest en verjaardag!

main
...

Inhoud

[Opkomst Rock-'n-Roll](#Opkomst Rock-'n-Roll)

[Subgenres binnen Rock-'n-Roll](#Subgenres binnen Rock-'n-Roll)

[Invloed Rock-'n-Roll](#Invloed Rock-'n-Roll)

[Rock-'n-Roll artiesten](#Rock-'n-Roll artiesten)

[Rock-'n-Roll boeken](#Rock-'n-Roll boeken)

FAQ

Opkomst Rock-‘n-Roll

De directe wortels van rock-‘n-Roll liggen bij de genres rhythm-blues en country van de jaren 40 en 50. Andere invloeden waren jazz, gospel en folk.

In de jaren 30 van de twintigste eeuw waren het de genres jazz en swing die african-americans introduceerde aan het ‘witte Amerika’. Een jazz nummer uit die tijd met vroege rock-‘n-roll elementen is ‘Roll ‘Em Pete’ van Big Joe Turner.

Geïnspireerd door het genre elektrische blues introduceerde Chuck Berry elektrische gitaar, wat later het hoofdinstrument van rock-‘n-roll werd. Rock-‘n-roll arriveerde in een periode waar veel technische ontwikkelingen plaatsvonden: ontwikkeling van de elektrische gitaar, amplifier en ook de microfoon. Ook vond er ontwikkeling plaats onder de platenmaatschappijen: individuele platenmaatschappijen begonnen te groeien en radiozenders begonnen hun muziek te draaien.

Er kan niet echt gezegd worden welk nummer het eerste rock-‘n-roll nummer is, maar van vele wordt het overwogen. Denk hierbij aan de nummers ‘Strange Things Happening Every Day’, ‘That’s  All Right’, ‘The Fat Man’ en ‘Rocket 88’.

Rock-‘n-Roll kwam tevoorschijn in een periode waarin de civil right movement van de VS langzaam opkwam. Rock-‘n-Roll muziek van afro-amerikanen werden door ‘white america’ geluisterd en vice versa.

(c) Chuck Berry

Subgenres binnen Rock-‘n-roll

Binnen het rock-‘n-roll genre waren er meerdere subgenres.

- Rockabilly trok zich richting de country kant aan van rock-‘n-roll en werd vooral geproduceerd in de jaren 50. Bekende artiesten binnen deze subgenre zijn Elvis Presley, Carl Perkins, Johnny Cash en Jerry Lee Lewis.

- Doo Wop was in de jaren 50 groot binnen de rhytym-blues wereld. Doo Wop nummers bevatte veel harmonieën, zoals te horen in het nummer ‘Sh-Boom’ van The Chords. Veel nummers bleven echter one hit wonders.

Invloed Rock-‘n-Roll

Rock-‘n-Roll heeft veel beïnvloed. Denk hierbij aan kleding, lifestyle, taalgebruik en gedrag. De teksten van rock-‘n-roll nummers schetsten situaties die herkenbaar waren voor de tieners. Taboeonderwerpen begonnen langzaam tevoorschijn te komen in de nummers.

Geïnspireerd door de muziek uit de verenigde staten ontstonden er ook rocknroll bands in Europa. Denk hierbij aan The Beatles en The Rolling Stones. De doorbraak van deze bands in de jaren 60 werd ook wel ‘de Britse invasie’ genoemd.

Artiesten zoals Elvis Presley hadden een grote invloed in de mode. Tiener jongens droegen strakke spijkerbroeken met een wit T-shirt. Meiden droegen poodle skirts of juist strakke rokjes. Dit werd ook wel rock-‘n-roll kleding genoemd.

Rock-‘n-Roll artiesten

Een klein overzicht met de grootste namen uit de rock-‘n-roll periode

Chuck Berry (1926 – 2017)

Elvis Presley (1935 – 1977)

The Beatles

The Rolling Stones

Buddy Holly (1936 – 1959)

Jerry Lee Lewis

  

(c) Jerry Lee Lewis                                                                              (c) Evlis Presley

Wat kan Evenses voor u betekenen met het boeken van een Rock-‘n-Roll act?

Wilt u een Rock-‘n-Roll act boeken voor uw festival, feest of diner? Daar kunnen wij van Evenses goed bij helpen. Evenses heeft een enorm netwerk aan contacten. Door een evenement goed door te bespreken en aan te geven waar u precies naar op zoek bent, lukt het Evenses altijd goed om de juiste invulling te verzorgen.

Vind u het lastig om in contact te komen met de meest geschikte artiesten of bent u bang dat bepaalde bands niet zullen voldoen aan de kwaliteit dat je zoekt? Evenses biedt een garantie van bands en artiesten van de hoogste kwaliteit met scherpe prijzen die 100% door ons geselecteerd zijn. Door het goede contact van de artiesten en Evenses, werken wij al jaren met veel plezier samen en streven wij altijd naar een geslaagd optreden. Het belangrijkste voor ons is dat u gelukkig bent!

FAQ

Wat kost een band of een artiest?
Als richtlijnen kunt u aan de volgende prijzen denken:
€0       - €500            Hobby band, hobby artiest
€500  - €1000          Kleine band, duo of solo artiest
€1000 - €2000           Semi - professionele band
€2000 - €3000           Professionele band
€3000 - €5000           Premium Band
€5000 en hoger         Bekende band

De exacte prijs hang af van meerdere factoren: kwaliteit, bekendheid, grootte, duur van het optreden, benodigde geluidstechniek en de reiskosten. Dit bepaalt gezamenlijk de totaalprijs van de aangevraagde band.

Kunnen verzoek nummers aangevraagd worden?
De bands en duo’s hebben een repertoire van nummers waaruit ze spelen. Ze staan echter veelal open voor suggesties en verzoeknummers. Wel is het prettig om deze ruim voor de boeking aan te geven, zodat deze geoefend kunnen worden.

Op de avond zelf kunnen verzoeknummers ten koste gaan van de opbouw van de set en daardoor het plezier van de gasten. Als een verzoeknummer niet in het repertoire staat dan zijn verscheidene bands bereid 1 of 2 nummers in te studeren.

Hoe lang speelt een band?
Een standaard optreden bestaat vaak uit 3 sets van 45 minuten. Dit wordt verdeeld over een tijdsduur van 3 – 3,5 uur. De maximale speelduur van de meeste bands is 4 sets van 40 minuten. Dit kan verdeeld worden over een tijdsduur van 4 tot 5 uur.

Hoe lang spelen artiesten?
Een artiest speelt in eerste instantie 1 set van 45 minuten. Dit kan uitgebreid worden naar maximaal 3 sets van 45 minuten.

Worden er pauzes gehouden?
Om het optreden op een prettige, professionele en enthousiaste manier uit te kunnen voeren dient de band af en toe te pauzeren. Een optreden tot 1 uur wordt standaard uitgevoerd zonder pauzes. Bij langere optredens kan u ervan uit gaan dat er per uur c.a. 15 minuten wordt gepauzeerd.

Wat gebeurt er in de pauzes?
In de pauzes zorgt de band voor sfeervolle muziek welke zij afspelen over hun geluidsinstallatie. De muziek is uiteraard in lijn met de muziek die tijdens het optreden wordt gespeeld. Sommige bands komen met een DJ, deze zullen dan de muziek verzorgen. Uiteraard kan u ook een DJ voor in de pauzes bij alle bands bij boeken. Een solo artiest kan bij vraag een Spotify playlist opzetten om in de pauzes af te draaien.

Hoe lang duurt het opbouwen?
De opbouw van bands duurt bij 3 a 4-koppige bands c.a. 45 minuten. Bij grotere bands duurt dit 1 tot 1,5 uur. De hoeveelheid apparatuur passen wij altijd aan de groepsgrootte. Is de groep erg groot (meer dan 175 personen), dan zal de opbouwtijd ook langer zijn.

Hoe lang van tevoren staat de band klaar?
De band staat standaard 30 minuten voorafgaand aan het optreden startklaar. Dit betekent dat alles is opgebouwd en is gesoundchecked. Het is ook mogelijk om af te spreken dat de band eerder van tevoren startklaar staat.
De bandleden zijn natuurlijk dan meer tijd aan de opdracht kwijt, daarom zullen wij een vergoeding voor deze wachttijd rekenen. De hoogte van deze vergoeding kan u met Evenses van tevoren afspreken.

Moet er een podium aanwezig zijn?
Meestal heeft een band geen podium nodig. Vaak kunnen ze op een vrij gedeelte in de zaal spelen als dit niet verhoogd is. Afhangende van de zaalindeling en het aantal mensen dat aanwezig is kan een podium wel een toegevoegde waarde zijn. Zo zijn de muzikanten beter zichtbaar voor het publiek. Bands die wel vaak een podium verlangen zijn premium bands en bekende bands.