< Terug naar overzicht

Marco Borsato

Marco Borsato is een echte Hollandse held, bij ons is hij nu voor uw gelegenheid te boeken.
Prijs op aanvraag
5

Marco Borsato

Marco Borsato is misschien wel Nederlands bekendste artiest. Iedereen kent hem en zijn hits waaronder: Rood en Dromen zijn bedrog. Waar dan ook en wanneer dan ook hij optreedt is de zaal vol en zingt iedereen uit volle borst mee. Bij ons kunt u hem boeken voor bedrijfsfeestsen, ook voor evenementen, festivals, feesten en meer is hij te huren.

 

“Het werd tijd”, erkent Marco Borsato, als hij hoort dat tussen het nieuwe album Duizend Spiegels en Dromen Durven Delen ruim drie jaar zit. “Aan de andere kant: Ik wilde niets forceren. Deze plaat is organisch ontstaan. Stap voor stap. En van binnenuit.”

De carrière van Marco Borsato telt inmiddels 23 jaar. In die tijd heeft de zanger alles meegemaakt wat een artiest zich kan wensen: met bijna 40 hits en een ongekend goed gevulde prijzenkast behoort Borsato tot de succesvolste vocalisten uit de muziekgeschiedenis van ons land.“Ik verkeer in een bevoorrechte positie. Daar ben ik me van bewust. Dat komt mede omdat ik ook de andere kant van de medaille heb ervaren. In 2009 ben ik zakelijk natuurlijk diep gevallen. Door die ervaring is er heel wat rook in mijn hoofd opgetrokken. Ik doe alleen nog maar wat ik wil en wanneer ik dat wil. Een houding die ik me durf te permitteren, omdat ik heb ervaren dat mijn publiek  vertrouwen heeft in de keuzes die ik maak. Die wetenschap zorgt voor rust aan de basis."

Duizend Spiegels kan worden beschouwd als een plaatsbepaling. De songs van Borsato en zijn vaste componist John Ewbank zijn onderdeel geworden van het culturele erfgoed: miljoenen Nederlanders hebben bij liedjes als Binnen, Rood, De Waarheid of Dochters – om er enkele te noemen – hun eigen herinneringen en beelden, die vaak teruggrijpen naar gelukkige of sombere ijkpunten in het leven. Muziekliefhebbers herbeleven dankzij Borsato’s oeuvre hun geluksmomenten, vinden troost in tekst en compositie, of hebben er houvast aan. “Dankzij de sociale media heb ik veel en direct contact met mijn publiek. Het maakt me trots als ik lees wat voor soort relaties mensen met mijn werk hebben. Dat is niet van te voren te bedenken of te plannen. Zoiets ontstaat, en gaat een eigen leven leiden.”

De titel Duizend Spiegels verwijst naar die specifieke rol van muziek. Iedereen herkent in het werk van de verhalenverteller Borsato zichzelf en zijn eigen leven, en maakt bij de liedjes zijn eigen associaties. “Een lied heeft het effect van duizend spiegels. Een tekst wordt bij wijze van spreken door duizend mensen op duizend manieren geïnterpreteerd. En al die versies zijn even waar, omdat elke persoonlijke interpretatie uiteindelijk iets zegt over jezelf en over je eigen geschiedenis.”

Borsato en Ewbank maken in dat opzicht met Duizend Spiegels ook zelf een nadrukkelijke stap: meer dan voorheen zijn de songs op dit album een weerslag van hun eigen gemoedstoestand. Door al die turbulente jaren – zowel de successen als de tegenwind – zijn zij nu beter in staat om onbevangen naar de wereld te kijken. Hun hoofden zijn vrijer dan pakweg tien jaar geleden. Borsato: “John [Ewbank] en ik vinden elkaar door alle stormen heen. We durven, omdat we zo lang samenwerken, alles tegen elkaar te zeggen.” Die trouwe samenwerking betaalt zich uit in een eerlijk en beschouwend album, waarop optimisme en plezier een pact sluiten met kwetsbaarheid.“We zitten in een fase waarin we, kort gezegd, meer bezig zijn met wat we mooi en belangrijk vinden dan met de vraag hoe anderen over ons denken. Wij werken zonder ballast. John en ik praten veel over wat ons bezighoudt. Daaruit ontstaan de composities en de teksten. Dat is een diffuus proces. Maar wel één met een duidelijke taakomschrijving: tijdens onze samenwerking is de plaat heilig.”
Duizend Spiegels biedt een rijk scala aan stijlen en stemmingen. Zo zijn er duetten met Trijntje Oosterhuis, getiteld Ik Zou Het Zo Weer Overdoen, (in een lied dat als de opvolger van Wereld Zonder Jou uit 1997 kan worden gezien) en Stem met Gers Pardoel. Samen Voor Altijd nam Borsato op met zijn tien-jarige dochter Jada (met bijdragen van rapper Lange Frans, zijn vijf-jarige zoon Willem Frederiks en John Ewbank met zijn acht-jarige dochter Day). Lisa Lois is te horen o phet nummer Zoals Je Bent en Ali B en Bag2Bank komen voorbij op Muziek, de eerste single van het album. Het Beste Wat Ik Ooit Had, een nummer in up-tempo, laat zonder omhaal het hart een sprong maken.

 

Aan de andere kant van het spectrum staat op Duizend Spiegels het nummer Verlies, een hartverscheurend lied over het verlies van een zoon, gebaseerd op een verhaal van een gezamenlijke vriend van Borsato en Ewbank.  “Op één of andere manier moesten we dat maken. Dat gevoel drong zich steeds meer op. Omdat die jongen – hij was 15 toen hij overleed – zijn familie en daarmee de wereld zoveel heeft gegeven. ‘Wees niet verdrietig om het gemis, maar wees dankbaar voor wat er was’, is de boodschap waarmee hij zijn naasten probeerde op te beuren.”  Zo’n onderwerp is precair, beseft Borsato. “Dit gaat over millimeterwerk. De grens tussen empathie en sensatie is flinterdun. Zorgvuldigheid is misschien wel ons belangrijkste instrument. Dat geldt ook bij de andere nummers. In de Nederlandse taal is het belangrijk gedoseerd de woorden te kiezen. Om te wikken en te wegen en de juiste intonatie te vinden. De kans is groot dat het, anders dan bijvoorbeeld in het Italiaans, als vals sentiment gaat klinken. Nederland is niet voor niets het land van de strak ingerichte polders en de keurig gerangschikte rijtjeshuizen.”

Na de lancering van het nieuwe album gaat Borsato weer toeren. Hij zoekt opnieuw de theaters op, om dicht bij zijn publiek te zijn en overal in het land zijn muziek te delen. “Delen is misschien wel de essentie van wat ik doe. Ik probeer met mijn muziek het dagelijkse leven een moment te kantelen. Zodat het publiek weg kan dromen, uit zijn dak kan gaan, of zich toestaat even stil te staan bij een dierbaar persoon of een te koesteren moment. Als dat lukt, is mijn missie geslaagd.”

Suggesties voor bij deze act

dj bruiloft boekingen

DJ Maximuss

Allround DJ, House DJ, Lounge DJ, 80's / 90's DJ, Disco DJ

DJ Maximuss

Allround DJ, House DJ, Lounge DJ, 80's / 90's DJ, Disco DJ DJ Show met onze allround feest DJ, compleet met professioneel licht en geluid. €445,- Lees meer
fotograaf evenementen huren

Fotograaf

Fotograaf

Fotograaf

Fotograaf Een prachtige fotoreportage van uw feest, evenement of bruiloft. €395,- Lees meer
Zuurstofbar evenement beurs congres

Zuurstofbar

Bar Service

Zuurstofbar

Bar Service Geniet nu van pure zuurstof, goed voor uw geest en concentratie! €1195,- Lees meer
dre hazes jr boeken bruiloft festival

Dre Hazes

Bekende zangers

Dre Hazes

Bekende zangers Dre Hazes, zoon van Nederlands beste en meest bekende volkszanger is bij ons te boeken €2995,- Lees meer

Repertoire

Genres

  • Pop