Nederpop

Geeft u binnenkort een verjaardagsfeest en wilt u dit groots vieren? Of organiseert u een verassingsfeest voor iemand heel speciaal? Heeft u al eens nagedacht over een Nederpop act?

Hoe is Nederpop ontstaan?

Eind jaren vijftig werd het genre rock-‘n-roll populair onder de jeugd. De eerste grote rock-‘n-roll hit was het nummer ‘Kom van dat dak af’ die in 1960 werd uitgebracht. In deze periode begonnen Boudewijn de Groot en Rob de Nijs hun carrière, die grote invloed hebben gehad op de Nederlandse muziekindustrie.

Nederpop artiesten door de jaren heen

In de jaren zeventig kwam er een nieuwe stroming binnen de popmuziek: symfonische rock. De popgroep BZN werd beroemd in Nederland en het popprogramma ‘Toppop’ werd ook razend populair. De discotheken werden in Nederland steeds drukker. In de tweede helft van de jaren zeventig werd disco een rage. Nederlandse bandjes zoals The Golden Earring, BZN, Ferrari en Champagne wisten zich nog te handhaven. Toch vond de toen nieuwe rockband genaamd Normaal publiek. Dit was een van de eerste bands in Nederland die in een Achterhoeks dialect zongen.

Het begin van de jaren tachtig worden ook wel de hoogtijdagen van de Nederpop genoemd. Door het grote succes van de band Doe Maar vond er een heropleving van Nederpop plaats. Bandjes zoals Toontje Lager, Frank Boeijen Groep, Noodweer en Het Goede Doel profiteerden goed van het succes van Doe Maar. In de tweede helft van de jaren tachtig vond er een nostalgie plaats naar popmuziek uit de jaren zestig en zeventig. Dit kwam door het begin van computer gemaakte muziek, zoals house. Dit leidde tot vele ‘beat-revivals’ die toen door het gehele land werden georganiseerd. Dit uitte zich in het draaien van popklassiekers op de radio, optredens op televisie en hoge verkoopresultaten van cd’s van de desbetreffende muzikanten.

In navolging van de eerdergenoemde band Normaal uit de Achterhoek, kwamen er veel bands op die ook begonnen te zingen dat het dialect. Het succes van deze bands bleef niet beperkt tot eigen regio, maar werd steeds landelijker. Voorbeelden hiervan zijn Rowwen Hèze (Limburg), Skik (Drenthe) en Mooi Wark (Drenthe). In 1994 werd in Den Haag de Stichting Rock ’n Art Hall of Fame opgericht. Dit met als doel om een nationaal popmuseum te realiseren, waarin de geschiedenis van Nederpop belicht wordt. Ook in de tweede helft van de jaren negentig waren er veel Nederlandstalige succesvol, zoals De Kast, Acda en De Munnik en BLØF. Ook soloartiesten zoals Ruth Jacott, Bob Offenberg en Marco Borsato hadden een groot publiek.

Van 2018 tot 2020 vond de theatervoorstelling genaamd Nederpop All Stars zijn publiek. De voorstelling neemt zijn publiek mee door een trip langs legendarische Nederpopklassiekers.

Nederpop bands

Hieronder een korte lijst met alle Nederpop bands die het ver hebben geschopt.

Abel
In 1996 richtten zanger-gitarist Joris Rasenberg, toetsenist Freek Imbens en basgitarist Robert Stobbelaar, aangevuld met drummer John Koeken, de coverformatie "The Acting Crowd" op. In 1997 kozen de bandleden voor de naam "Abel" (naar de gelijknamige film van Alex van Warmerdam) en voor het genre Nederlandstalige popmuziek. De Nederpop band Abel was geboren. De eerste demo, die in eigen beheer werd opgenomen, leverde Abel prompt een platencontract op. Nadat de drummer besloot ermee te stoppen en de groep een vervanger en een tweede gitarist zocht, viel de keuze op drummer Emiel Drost (Fixation) en gitarist Maarten van Damme (ex-Mary Jane). De eerste single genaamd 3 dagen zon’ werd geen hit, maar het nummer Onderweg stond begin 2000 wekenlang op de nummer 1-positie in Nederland. Ook in Vlaanderen werd dit een grote hit.

Acda en De Munnik
Thomas Acda en Paul de Munnik (30 september 1970) ontmoetten elkaar in 1989 voor het eerst op de Kleinkunstacademie te Amsterdam. In 1993 maken ze samen een afstudeerproductie: Spectacle Coupé. Hiermee winnen ze de Pisuisse-prijs, een aanmoedigingsprijs voor veelbelovend talent. In 1997 brengen ze hun eerste CD uit genaamd Acda en de Munnik. De hit uit 1998 genaamd ‘Niet of Nooit Geweest’ bereikt de tweede positie in de Top 40 en Mega Tot 100.

Doe Maar
Doe Maar is een bekende Nederpop band, die invloeden uit onder andere ska, punk en reggae combineerde tot een eigen Nederpop-geluid. De band bestond oorspronkelijk van 1978 tot 1984. Het succes bij de overwegend jeugdige fans en de uitzinnige publieksreacties van vooral jonge tienermeisjes leidde regelmatig tot vergelijkingen met de welbekende Beatlemania.
 
Earth & Fire
Earth & Fire is een Nederlandse band uit de jaren zeventig en tachtig. De groep heeft veel wisselingen mee gemaakt, maar de voornaamste leden waren zanger Jerney Kaagman, Gerard Koerts op het keyboard en gitarist Chris Koerts. De band brak in 1970 door met hun nummer ‘Seasons’.

Wat Evenses zoal voor je kan betekenen

Als u nog nooit een Nederpop act geboekt heeft, of een feest georganiseerd heeft, kan zo'n boeking wat ingewikkeld lijken. Dat is het echter niet, maar wij kunnen ons voorstellen dat alle hulp welkom is. Evenses is al jaren actief in Nederland en België, dus kunnen u overal mee helpen. Wij bespreken graag uw wensen, zodat we samen de perfecte act kunnen vinden. Wij zijn altijd beschikbaar, u kunt ons bellen of een mail sturen.

FAQ Nederpop

Wat kost een band?

Als richtlijnen kunt u aan de volgende prijzen denken:

€0        - €500             Hobby band
€500    - €1000           Kleine band
€1000 - €2000            Semi - professionele band
€2000 - €3000            Professionele band
€3000 - €5000            Premium Band
€5000 en hoger          Bekende band

De exacte prijs hang af van meerdere factoren: kwaliteit, bekendheid, grootte, duur van het optreden, benodigde geluidstechniek en de reiskosten. Dit bepaald gezamelijk de totaalprijs van de aangevraagde band.

Welke nummers spelen bands, duo's en artiesten op een bruiloft of feest?

De artiesten hebben een repertoire van een aantal nummers waaruit ze spelen. Ze staan echter veelal open voor suggesties en verzoeknummers. Wel is het prettig om deze ruim voor de boeking aan te geven, zodat deze geoefend kunnen worden. Op de avond zelf kunnen verzoeknummers ten koste gaan van de opbouw van de set en daardoor het plezier van de gasten. Als een verzoeknummer niet in het repertoire staat dan zijn verscheidene bands bereid 1 of 2 nummers in te studeren.

Wordt er pauze gehouden?

Om het optreden op een prettige, professionele en enthousiaste manier uit te kunnen voeren dient de band af en toe te pauzeren. Een optreden tot 1 uur wordt standaard uitgevoerd zonder pauzes. Bij langere optredens kan u er vanuit gaan dat er per uur c.a. 15 minuten wordt gepauzeerd.

Wat gebeurd er in de pauzes?

In de pauzes zorgt de band voor sfeervolle muziek welke zij afspelen over hun geluidsinstallatie. De muziek is uiteraard in lijn met de muziek die tijdens het optreden wordt gespeeld. Sommige bands komen met een DJ, deze zullen dan de muziek verzorgen. Uiteraard kan u ook een DJ voor in de pauzes bij alle bands bij boeken.

Hoe lang duurt het opbouwen?

De opbouw van bands duurt bij 3 a 4 koppige bands c.a. 45 minuten. Bij grotere bands duurt dit 1 tot 1,5 uur. De hoeveelheid apparatuur passen wij altijd aan aan de groepsgootte. Is de groep erg groot (meer dan 175 personen), dan zal de opbouwtijd ook langer zijn.

Hoe lang van tevoren staat de artiest klaar?

Artiesten en bands staan standaard 30 minuten voorafgaand aan het optreden startklaar. Dit betekent dat alles is opgebouwd en is gesoundchecked. Het is ook mogelijk om af te spreken dat de band eerder van tevoren startklaar staat. De bandleden zijn natuurlijk dan meer tijd aan de opdracht kwijt, daarom zullen wij een vergoeding voor deze wachttijd rekenen. De hoogte van deze vergoeding kan u met Evenses van tevoren afspreken.

Heeft de band een podium nodig?

Meestal heeft een band geen podium nodig. Vaak kunnen ze op een vrij gedeelte in de zaal spelen als dit niet verhoogd is. Afhangende van de zaalindeling en het aantal mensen dat aanwezig is kan een podium wel een toegevoegde waarde zijn. Zo zijn de muzikanten beter zichtbaar voor het publiek. Bands die wel vaak een podium verlangen zijn premium bands en bekende bands.

Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.

Entertainment

Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar