1 filter
Sorteer op: Relevantie
LED Fotohokje
100% match

LED Fotohokje

12 Beoordelingen

De leukste herinneringen aan uw evenement!

€ 595 - € 895
Gemaskerd bal
100% match

Gemaskerd bal

Boek een compleet georganiseerd mysterieus gemaskerd bal voor uw gelegenheid!

prijs op aanvraag
White party
100% match

White party

Boek een compleet georganiseerde white party voor uw gelegenheid!

prijs op aanvraag
Circusfeest thema organiseren? | Evenses Entertainment
Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar

Of laat ons je terugbellen

Circus feest organiseren

Circusfeest organiseren.jpeg

Circusfeest

Het ontstaan van het circus.

Een van de populairste misvattingen over de geschiedenis van het circus is het vaak herhaalde idee dat het circus teruggaat tot de Romeinse oudheid. Maar het Romeinse circus was in werkelijkheid de voorloper van de moderne renbaan; de enige gemeenschappelijke noemer tussen het Romeinse en het moderne circus is het woord zelf, circus, dat in het Latijn net als in het Engels "cirkel" betekent.

Volgens de geschiedenis wordt er geschreven dat het circus voor het eerst in de 18e verscheen. Dit kan kloppen als er wordt gesproken over het moderne circus. Maar het eerste circus in de geschiedenis begon in het oude Rome. Dit waren de plaatsen waar paarden- en wagenrennen werden gehouden, samen met de geënsceneerde gevechten, gladiatorengevechten en de vertoning van getrainde dieren. Dit was in het tijd van het oude Rome een publiek spektakel. Van het Romeinse tijd waren er verschillende beroemde circussen van het oude Koningrijk. Het grootste circus van die tijd was het circus Maximus, en kon een capaciteit van 250.000 mensen ontvangen en was 400m in lang en 90m breed. Andere beroemde circussen waren o.a :

  • Circus Flaminius
  • Circus Neronis
  • Circus van Maxentius.

De vader van het moderne circus.

Philip Astley, een voormalig cavalerie sergeant-majoor die een showman is geworden, is de grondlegger van de moderne circus in de 18e eeuw. Zijn verhaal begint bij zijn dienst van 7 jaar in het leger waar hij een groot talent had als paarden trainer. Na zijn ontslag van het leger koos Astley om de zogenoemde paarden trucjes -rijders te imiteren die overal in Europa met toenemend succes optredens verzorgden. Een Engelse ruiter genaamd Jacob Bates, was een van de eerste showmannen die indruk maakte. Hierop volgden verschillende ruiters als Price, Balp, Coningham, Faulkes en “old” Sampson. Deze werden vaste waarden in de Londense pleziertuinen en gaven Philip Astley zijn inspiratie.

In 1768 opende Astley een amphitheater in Lambeth, London, voor het tentoonstellen van paardrij trucjes. Astley bouwde hiervoor een plaats om het tentoonstellen van de trucjes te laten zien aan het publiek. Deze voorstellingsarena benoemde Astley een Cirkel en het gebouw een amfitheater. Mettertijd werd dit bekend als een Circus. Na een paar jaar kreeg Astley concurrentie.

Het moderne circus.

De benaming van circus komt eigenlijk uit rondreizend gezelschap van artiesten. Deze artiesten bestaan meestal uit acrobaten, clowns, trapeze- en stunt artiesten. De eerste moderne circus was opgericht in 1793, “The Circus of Pepin and Breschard”. Grappig genoeg behoorde de oprichter hiervan tot het voormalig gezelschap van Astley. Britse Ruiter, John Bill Ricketts, opende een circus in Philadelphia, America. Hierna volgde Canada en toured van Montreal tot Havana tijdens de eerste 2 decennia ’s van de 19e eeuw en bouwde vele circus constructies gedurende die tijd. De eerste circustent werd gebruikt door Joshuah Purdy. Deze waren makkelijk in gebruik en langzaam maar zeker maakten deze plaats voor de zogenoemde houten constructies. Purdy voegde met zijn circus exotische dieren toe en dit leide tot een ontstaan van een bonafide reizende menagerie.

Circusfeest.jpeg

In 1872 ontatond er het systeem van het dagelijkse vervoer per spoor voor het circus. Dit werd bedacht door William Cameron Coup. Deze lanceerde het P.T. Barnum’s Museum, Meagerie & Circus. Een reizend gezelschap wiens show onderdeel was van een expositie van dieren en menselijke rariteiten in de jaren 1837 – 95.

Gedurende het jaar 1970 ontstonden er oa in de landen Cananda, Frankrijk, Verenigeg Koningrijk, Australie en de westkust van de Verenigde staten van Amerika wat vandaag de dag het hedendaags circus noemen Of ( nouveau Cirque). Dit circus heeft nog steeds de traditionele acts maar hebben deze gecombineerd met theatrale technieken om een verhaal te vertellen of een thema te presenteren. Meest bekende circussen van hiervan zijn Cirque du soleil en Circus Oz. De moderne circussen zijn de “Tiger Lillies, Le Cirque invisible en Vulcana Woman’s Circus. Een van de grootste circus gezelschappen in de geschiedenis was “the BArnum & Baily Greatest show On Earth”. Deze tourde van 1897 tot het jaar 1907.

De evolutie van Circus optreden.

Tegen de wisseling naar de twintigste eeuw onderging het circus fundamentele veranderingen. Vanaf het begin bestond de kern van het circus uit ruiteracts, Acrobatiek zonder zadel, Dressuur, presentatie van paarden in vrijheid, komedie ter paard met acrobatische, evenwichts- en jongleeracts. Aan die oorspronkelijke kost was de pantomine toegevoegd, een dramatische voorstelling, waarmee de voorstelling traditioneel werd afgesloten met een flinke dosis tuimelen, clownerie en ruitervertoningen inhield. Deze bleven uiterst succesvol gedurende de negentiende eeuw en overleefden in verschillende vormen tot ver in de twintigste eeuw.

Circusfeest.jpeg

De ruiters waren in het midden van de negentiende eeuw nog steeds de waren sterren van het circus, maar hier begonnen de acrobaten steeds meer aandacht te krijgen. DSit begon met de acrobatiek ter paard. Vloer acrobaten volgden hierop snel. Maar de besten onder de acrobaten waren vaak de clowns. Circusclown waren vaak in het begin bekwame parodisten die onder andere konden praten, zingen, paardrijden, jongleren, getrainde dieren presenteerden, evenwichtsoefeningen deden of tuimelden. In de geschiedenis van circusclowns zijn er twee grote namen. De clown die een naam maakte voor zichzelf in de entertainment wereld was Scaramouche Jones. Jones was zogezegd “mute” en maakte zijn publiek aan het lachen met zijn mime gimmicks, silhouetvoorstellingen en de imitatie van objecten. een Engelse clown, Little Wheal, werd beroemd omdat hij regelmatig honderd salto's achter elkaar uitvoerde in tempo - een hele prestatie, toen en nu.

Het circus vandaag.

Sinds 2015 is het verboden om wilde zoogdieren te gebruiken in het circus wereldwijd. En dit trok toch vaak wel de meeste extra belangstelling. Met de steeds ontwikkelende technologie vermaakt vandaag de dag circus Roncalli hun publiek met levensgrote hologrammen van dieren als paarden en olifanten.

Wat kan Evenses voor uw betekenen?

Denkt u erover om binnenkort een circusfeest gerelateerd thema te organiseren. U kunt bij ons voor elke gelegenheid leuk circusfeest entertainment boeken. Hierbij kunt u denken aan bruiloften, verjaardagen, jubilea, bedrijfsfeesten of andere bedrijfsevenementen, themafeesten.

Bij Evenses kunt u:

Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.