De Beste Zangers

Zó populair tv-programma dat menigeen ontroerd raakt en de tissues bij de hand houdt

De Beste Zangers: oud programma maar nog lang niet weg uit de tvgids

De Beste Zangers van Nederland is een immens populair televisieprogramma. De eerste aflevering was in 2009 en er zijn al heel wat seizoenen uitgezonden. Op 11 augustus 2022 wordt al het 15e seizoen uitgezonden. De Beste Zangers van Nederland gaat tegenwoordig ook door onder de afgekorte naam; De Beste Zangers.

Opgenomen aan de Middellandse (tranen)zee

In het programma staat elke aflevering een zanger of zangeres centraal. Collega-artiesten hebben een bekend lied voor deze hoofdgast voorbereid. De nummers die zij vertolken hebben op één of andere manier betrekking op het leven van de artiest die in het middelpunt staat. Het is daarom ook dat de artiesten in het programma regelmatig ontroerd raken en de tranen vloeien dan ook rijkelijk.

Het Nederlandse televisieprogramma wordt altijd in het buitenland in een zonnig oord opgenomen. Op die manier heeft het programma een tropisch, zomervibe. Die plek betreft vaak Ibiza, maar ook in Zuid-Frankrijk en Sevilla vinden de optredens en huilbuien plaats. Eenmalig is het programma vanuit Nederland opgenomen, toen ons land te kampen had met de coronapandemie.

Presentatie en deelnemers liegen er niet om

De presentatie is in handen van Jan Smit en het programma wordt uitgezonden bij de AVROTROS. De presentatie is in het verleden tevens kort in handen geweest van Victor Reinier, Edsilia Rombley en duo Nick & Simon.

Tot de deelnemers in het verleden behoren onder andere: Henk Westbroek, Wolter Kroes, Peter Koelewijn, George Baker, Ruth Jacott, Berget Lewis, Peter Beense, Freek Bartels, Yes-R, Simone Kleinsma, Charly Luske, Rob de Nijs, Angela Groothuizen, Tim Douwsma, Bastiaan Ragas, Raffaëla Paton, Niels Geusebroek, Lisa Lois, Sabrina Starke, Ben Saunders, Leona Philippo, Dave von Raven, André Hazes jr., Monique Klemann, Carolina Dijkhuizen, Jan Keizer, Anouk Maas, Frans Duijts, Brownie Dutch, Sharon Doorson, OG3NE, Brace, Tommie Christiaan, Tania Kross, Dennie Christian, Lee Towers, Trijntje Oosterhuis, Alain Clark, Tino Martin, Maria Fiselier, Rolf Sanchez, Ruben Annink, Samantha Steenwijk, Tim Akkerman Diggy Dex, Sanne Hans, Stef Bos, Tabitha, Wulf, Belle Pérez, Bökkers, Karsu, Maan, Kenny B en Roel van Velzen.

Elke aflevering kan een deelnemer (behalve de hoofdgast) winnen. De hoofdgast beoordeelt de optredens. Soms leidt dat tot verdriet, want in de meeste gevallen is de hoofdgast erg onder de indruk van zijn of haar collega's en vindt hij of zij het dan ook moeilijk om 'een beste' te benoemen. Dus ook dan wordt er wéér gesnikt.

Het programma legt de deelnemende artiesten geen windeieren

Er zijn al verschillende hits uit het programma voortgekomen. Zo werd zangeres Glennis Grace in één klap bekend door haar cover van de hit 'Afscheid' van band Volumia. Zangeres Davina Michelle was niet meer weg te denken uit de artiestenwereld toen ze 'Het duurt te lang' van Glen Faria coverde. Ook Emma Heesters is een voorbeeld van iemand die snel bekend en zeer populair werd door haar deelname aan Beste Zangers.

Enkele singles die de artiesten voor het programma instudeerden werden zelfs officieel uitgebracht, zoals 'Kon ik maar even bij je zijn' door Thomas Berge, 'Hij Gelooft in Mij' door Do, 'Als je slaapt' door Xander de Buisonjé, en 'Hallelujah' door Nick Schilder.

De Vlaamse versie is ook populair: Liefde voor Muziek

Het format van De Beste Zangers van Nederland wordt ook in andere landen uitgezonden. Spanje, Denemarken, Finland, Noorwegen, Estland, Letland, Zwitserland, Frankrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk hebben een versie van Beste Zangers. In het Duitse 'Sing meinen Song' deed Ilse deLange mee, die daar een carrière heeft opgebouwd met The Common Linnets.

Overigens, in 2014 eindigen The Common Linnets op plek 2 van het Eurovisiesongfestival (Conchita Wurst ging er met de winst vandoor), waarna ze populair werden in Europa. Op 1 optreden na had Nederland nog nooit zo'n goed resultaat neergezet: In 1975 won **Teach-In **het festival met Ding-A-Dong.

Er bestaat tevens een Vlaamse versie van De Beste Zangers van Nederland, daar heet het programma Liefde voor Muziek. Hierin deed onder andere de bekende Vlaming OLIVIA mee. Er zijn vaak ook Nederlandse artiesten in Liefde voor Muziek te zien, zoals Suzan en Freek. Andersom doen er ook bekende Vlamingen mee aan de Nederlandse versie, zoals zanger Milow.

Speciale edities en bijzondere combinaties

Er is al een aantal keer een special geweest van De Beste Zangers van Nederland. Zo zijn er de Beste Zangers Songfestivalspecial, De Beste Zangers Musicalspecial en De Beste Zangers Kerstspecial. Aan deze speciale edities deden onder meer Trijntje Oosterhuis, Gerard Joling, Willeke Alberti, Jan Dulles, Lenny Kuhr, Kim-Lian van der Meij, Stef Bos, Tania Kross, Romy Monteiro, Rolf Sanchez en Buddy Vedder mee.

In De Beste Zangers vinden er veel duo-duetten plaats. Er zijn opvallende combinaties van artiesten. Zo deed Henk Poort, een operazanger, een duet met metalzangeres Floor Jansen. En hoewel dat aan de voorkant een verloren zaak leek, legde hen dat geen windeieren. Ze behaalden met het nummer 'Sound of Silence' de eerste plaats in de Nederlandse iTunes lijst.

Meer successen

Ook O'G3NE bereikte nummer 1 in de iTunes-hitlijsten met het nummer Clown van Emeli Sandé en Tommie Christiaan en Tania Kross stonden tevens op die plek met hun cover 'Barcelona' van Freddie Mercury.

'Het duurde niet lang' voordat Davina Michelle alle records verbrak

En hoewel het programma tot 2018 al succesvol leek, was het Davina Michelle die in dat jaar het programma echt op de kaart zette. Met het nummer 'Het duurt te lang' belandde ze in de Nederlandse Top 40, in de Mega Top 50 en Singles Top 100. Ze werd de hoogste Nederlandse inzending in de Radio 2 Top 2000. Ze bleef maar liefst 11 weken op nummer 1 in de Top 40 en versloeg daarmee grote namen zoals Alexis Jordan.

Andere opvallende feiten

Niet alleen de deelnemers en hun songs worden geprezen. Het programma werd meerdere keren genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring. Deze ring wordt uitgereikt tijdens het jaarlijkse Gouden Televizier-Ring Gala en helaas greep het programma al 3 keer net mis. In 2020 won Best Zangers de Pop Media Prijs.

Opvallend is dat enkele artiesten twee keer in het programma verschenen: Xander de Buisonjé, Do, Frans Duijts, Lange Frans, Anita Meyer, Jeroen van der Boom en René Froger. Van die laatste twee deden overigens hun Toppers-collega's ook mee, zoals Gordon.
Op 4 juni 2016 was er een speciale aflevering, waarbij Jan Smit de hoofdgast was in plaats van de presentator. Deze aflevering was een eerbetoon aan Jan Smit omdat hij twintig jaar in het vak zat.

Het succes van de Beste Zangers wordt flink uitgemolken. Tegenwoordig bestaat er ook een Beste Zangers podcast én een spin-off van het programma. 'Beste Zangers Thuis bij...' is een portrettenreeks waarin mensen een kijkje krijgen in het privéleven van deelnemende artiesten van Beste Zangers.

Het programma is wederom een groot succes voor NPO 1, waar meerdere populaire programma's worden uitgezonden. Voorheen stond het programma geprogrammeerd na kijkcijfer hit 'Wie is De Mol'. Kijkers konden een avond lang met de voetjes omhoog ontspannen voor de televisie. Wel met een tissue erbij, want ook als kijker houd je het vaak niet droog bij het kijken naar De Beste Zangers.

Seizoen 15 van De Beste Zangers vanaf een nieuwe plek

Het vijftiende seizoen van de Beste Zangers wordt voor het eerst opgenomen in Sevilla. Deelnemers zijn Blanks, Claudia de Breij, Ferdi Bolland, Jaap Reesema, Nielson, Roxeanne Hazes en Sarita Lorena mee. De presentatie is wederom in handen van Jan Smit.Niet goed = geld terug
2000+ mogelijkheden
11.000+ feesten ervaring
9.5 uit 1000+ reviews
Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.

Advice
Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar