Waarom vieren wij Sinterklaas?

Sinterklaas en piet.jpg

Het is weer bijna zover. Nog een maand en dan is het pakjesavond. Om dat te vieren is de goedheiligman in november en december weer in ons land met zijn Pieten. Ze staan te popelen om bij u thuis, uw school, vereniging of werk langs te komen om de kinderen te verrassen. Maar waarom wordt Sinterklaas ook alweer gevierd? En waarom is het zo belangrijk voor kinderen (en de ouders)?

Zo’n vijftig procent van de Nederlanders viert dit jaar Sinterklaas. Gemiddeld wordt er ongeveer 100 euro uitgegeven, inclusief de pakjes en schoencadeautjes. Aan een cadeautje voor pakjesavond geven mensen tussen de 10 en 50 euro uit. Aan een cadeautje voor in de schoen wordt maximaal 5 euro uitgegeven. De meeste mensen kopen hun Sinterklaascadeautjes nog in de winkel en niet online.

Dit is de reden waarom Sinterklaas wordt gevierd

Heel veel Nederlanders weten niet waarom we op 5 december pakjesavond vieren. Uit een onderzoek is gebleken dat ruim 32 procent van de mensen denkt dat op Sinterklaasavond de geboortedag van Sinterklaas wordt gevierd. Verder heeft meer dan een kwart helemaal geen idee waarom pakjesavond is op 5 december.

Om het even voor u op te helderen: Sinterklaasavond wordt gevierd op 5 december, omdat 6 december zijn sterfdag is. De avond daarvoor werden schoenen gevuld met snoepjes en speelgoed. Dat Sinterklaas niet uit Spanje, maar uit Turkije komt weet ruim driekwart van de Nederlanders.

De bisschop van Myra

Sinterklaas is eigenlijk gebaseerd op twee personen. De eerste persoon is Nicolaas, de bisschop van Myra die leefde in het jaar 300. Volgens de overleveringen was deze bisschop een goede man die arme jongeren hielp. Zo gooide hij bijvoorbeeld geld in huizen waar vrouwen woonden die niet konden trouwen, omdat de familie geen geld had voor een bruidsschat. Dat gooien, zien we nog steeds terug in het huidige Sinterklaasfeest, waar de Pieten met pepernoten en snoepgoed strooien. Iets dat kinderen natuurlijk geweldig vinden!

De Germaanse oppergod Wodan

De tweede persoon waarop ons Sinterklaasfeest is gebaseerd, heeft nooit echt bestaan. Het gaat hier om de Germaanse oppergod Wodan. Deze God werd door de Germanen afgebeeld als een man met een lange witte baard die op een schimmel reed en een muts en een mantel droeg.

Een heerlijk familiefeest

Natuurlijk is het Sinterklaasfeest in de loop der jaren flink veranderd, maar de gedachte erachter is altijd hetzelfde gebleven: kinderen blij maken met cadeautjes. Eigenlijk is Sinterklaas niet alleen belangrijk voor kinderen, maar ook voor ouders, opa’s en oma’s, tantes en ooms. Het is gewoon een heerlijk familiefeest dat moet blijven bestaan en wel om de volgende redenen:

Schoentje zetten

Voor het slapengaan de schoen zetten, is voor kinderen een spannend moment. Dat die wortel al een aantal keren is gebruikt, zien ze echt niet. Het mooiste is de volgende ochtend als u die blije gezichtjes ziet.

Zoete kinderen

Waarschijnlijk is het niet opvoedkundig verantwoord, maar door de aangekondigde komst van de goedheiligman zijn uw kinderen net even iets zoeter. Sint en Piet kijken immers mee of ze lief zijn, hun bord leeg eten en de kamer opruimen.

De spannende strooitruc

Het is ieder jaar weer een spannend wedstrijdje wie er sneller is. De buurman die in één seconde een paar kilo strooigoed naar binnen gooit of de kinderen die snel naar de deur rennen.

Genieten van snoepgoed

Pepernoten, chocoladeletters, marsepein, chocolade, kruidnootjes en chocolade, Sinterklazen en Pieten. Tijdens de Sinterklaasperiode kan iedereen gewoon lekker genieten van al deze zoete lekkernijen.

Meezingen uit volle borst

Het is natuurlijk heerlijk om ’s avonds uit volle borst mee te zingen met al die Sinterklaasklassieker. De liedjes zijn in de loop der jaren niet echt verandert, dus iedereen kan ze meezingen.

Genieten van de rust tijdens het Sinterklaasjournaal

In de weken voor Sinterklaas is het dagelijkse Sinterklaasjournaal elke dag op de buis. Dit geeft de ouders elke dag tien minuten rust.

Grappige surprises en hilarische gedichten

Op Sinterklaasavond kunt u uw broer, zus of partner voor de gek houden met een grappige surprise of hilarisch gedicht. Eigenlijk maakt het helemaal niet uit of u nu wel of niet creatief bent. Het gaat immers om de gezelligheid.

Gelukkige kinderen

Voor uw kinderen begint het feest al zodra Sint en Piet in het land zijn. Het zetten van hun schoentje maakt ze blij en op pakjesavond zelf zijn ze overactief, maar wel ontzettend gelukkig.

Een gezellige decembermaand

Sinterklaasavond is het begin van een gezellige decembermaand. Na pakjesavond is het al weer bijna tijd voor de kerstdagen en oud en nieuw.

De hele familie bij elkaar

Tijdens het heerlijk avondje is de hele familie gezellig bij elkaar. Verder is het natuurlijk ook geweldig dat de Sint en zijn Pieten bij u op bezoek komen! Een bezoekje dat voor de kinderen natuurlijk onvergetelijk is.

Een hartverwarmende traditie

Sinterklaas is en blijft een fantastisch feest. Het is een heerlijke en hartverwarmende traditie. Vooral als u jongere kinderen hebt.

Leg de mooie momenten vast

Sinterklaas viert u maar een keer per jaar, zorg er dan ook voor dat u die mooie momenten laat vastleggen door een professionele fotograaf. Zo kunt u die blije kindergezichtjes nog honderden keren terugzien.

Wij hebben onze fotografen persoonlijk geselecteerd op professionaliteit, stijl en ervaring. Dit is gebeurd door middel van een testshot en een kennismakingsgesprek. Dankzij onze strenge selectie kunnen wij u garanderen dat een van onze attente fotografen een prachtige fotoreportage van pakjesavond aan u oplevert. De fotograaf levert de foto’s digitaal aan.

Huur een Sinterklaasact

Wilt u dat Sinterklaas en zijn Pieten op Sinterklaasavond een bezoekje bij u brengen? Dan kan dat geregeld worden. Bij Evenses huurt u een Sinterklaasact. De Sint en zijn Pieten kunnen u thuis komen opzoeken, maar zijn ook inzetbaar voor een kinderfeest bij uw bedrijf, op school of op uw vereniging. Hiermee kan uw Sinterklaasfeest niet meer mislukken.

Sinterklaas.jpegWat zit inbegrepen bij de prijs?

Alles wat benodigd is voor een geslaagd optreden zit standaard inbegrepen. Dus de prijs is alles-inclusief en er zijn geen bijkomende kosten. Inbegrepen zijn:

 • Gescreend, professioneel entertainment

 • Niet goed - geld terug garantie

 • Reiskosten

 • BTW

 • Vervangend entertainment bij ziekte

 • Online wensenlijst

 • Persoonlijke eventmanager

 • 24/7 klantenservice

 • Op- en afbouw (indien nodig)

 • Licht en geluidstechniek (indien nodig)*

 • Overige benodigde apparatuur (indien nodig)

 • In overleg kan de techniek door Evenses of de band geregeld worden. Echter is dit niet altijd het geval.

Hoe komt de prijs tot stand?

De prijs is voornamelijk afhankelijk de volgende factoren:

 • De gewenste duur van het optreden
 • De reistijd en reiskosten
 • (eventueel) benodigde licht- en of geluidstechniek
 • Eventuele wachttijd en voorbereidingstijd
 • De groepsgrootte
 • Bekendheid van de act.

Uiteindelijk is ieder feest uniek. Daarom bespreken we graag uw wensen vooraf en kunnen we een passend voorstel op maat maken.

Hoe wordt de kwaliteit van het entertainment gegarandeerd?

Een speciaal opgeleid team doet vooraf de screening van ons entertainment. Hierbij kijken we naar:

 • ervaring,
 • opleiding,
 • prijs-kwaliteitsverhouding,
 • representativiteit,
 • originaliteit
 • betrouwbaarheid in het nakomen van afspraken.

Wat wij verder nog doen:

 • Alle acts worden vooraf bekeken middels demo's en live optredens.
 • Persoonlijke kennismaking voordat acts namens Evenses kunnen optreden
 • Ons entertainment heeft ook een online portal waarin ze alle informatie en wensen van uw boeking ten alle tijde kunnen inzien
 • Wij bellen en smsen voorafgaand de boeking nog met het entertainment voor een laatste controle
 • Wij werken enkel met entertainment waar we zelf achter staan en dat voldoet aan onze kwaliteitseisen. In alle andere gevallen komen ze niet op onze website.
 • Omdat we al bijna 15 jaar bestaan hebben we met vrijwel al ons entertainment een jarenlange, goede samenwerking
Hoe gaat een boeking precies in zijn werk?

Het is onze taak om u volledig te ontzorgen zodat u uiteindelijk een geslaagd feest heeft. Zo komt u tot een geslaagd feest:

 1. Kijk op onze website en kies het entertainment uit dat u leuk vindt. Lastig kiezen? Neem contact met ons team op en wij helpen u met het vinden van de juiste optie
 2. U ontvangt een vrijblijvend voorstel. Past het niet geheel bij uw wensen? Geef het aan, we proberen het dan aan te passen. Is het voorstel wel naar wens? Dan kan u aangeven dat u wenst te boeken.
 3. U kunt online uw wensen en overige gegevens doorgeven. Wij maken een overeenkomst en factuur. Dit kan online betaald en ondertekend worden. Wij zullen al het entertainment correct inplannen. Kort voor de boeking nemen we nog even contact op.
 4. We zijn er helemaal klaar voor. We gaan er een geslaagde gelegenheid van maken!
Hoe kan ik annuleren?

Wilt u onverhoopt annuleren? Neem contact met ons op, wij proberen het dan zo goed mogelijk op te lossen voor zowel u als het door u geboekte entertainment. In overleg komen we meestal tot de beste oplossing.

Dit is ons standaard annuleringsbeleid:
Nadat u uw boeking heeft bevestigd, heeft u 14 dagen bedenktijd. U kan dan, zonder opgave van reden, kosteloos annuleren. Dit geldt enkel voor boekingen die verder zijn dan 45 dagen op de dag van boeken.

Indien de bedenktijd is verlopen, of de boeking vindt binnen 45 dagen plaats, rekenen wij een annuleringsvergoeding. U kunt bij het plaatsen van een boeking de annuleringsbescherming afnemen voor 6,8% van het boekingsbedrag.

Annuleren zonder annuleringsbescherming:
20% tot 90 dagen of meer voor de boeking
40% tot 31 dagen voor de boeking
60% tot 14 dagen voor de boeking
80% tot 7 dagen voor de boeking
100% tot 0 dagen voor de boeking

Annuleren met annuleringsbescherming:
tot 90 dagen voor de boeking
20% tot 31 dagen voor de boeking
30% tot 14 dagen voor de boeking
40% tot 7 dagen voor de boeking
50% tot 0 dagen voor de boeking
+
Met flexibele annulering kan Opdrachtgever, mits de leverancier er akkoord mee is, kosteloos de boekingsdatum eenmalig verplaatsen.

Bij bekende artiesten houden wij de annuleringsvoorwaarden aan zoals ze bij deze partij gelden.

Hoe gaat de betaling in zijn werk?

U kunt via onze beveiligde online omgeving uw betaling uitvoeren. Wij gebruiken hiervoor de betaalprovider Mollie. U kunt kiezen uit alle gangbare betaalmethoden.

 • Ideal
 • Bankoverschrijving
 • Creditcard
 • Paypal
 • Apple pay
 • Sofort Banking
 • Bankcontact
 • KBC/CBC betaalknop
 • Belfius Pay Button

U kunt de volgende betaaltermijnen kiezen:

 • 100% aanbetaling vooraf
 • 50% bij plaatsing boeking, resterende 50% 14 dagen voor de boeking
  Enkel voor bedrijven:
 • 30 dagen na de boeking betalen (2,9% toeslag)
 • 60 dagen na de boeking betalen (6,8% toeslag)
Wat als mijn feest niet door kan gaan door Corona?

Wilt u graag entertainment boeken, maar weet u niet zeker of uw feestdatum door kan gaan? U kunt bij ons te allen tijde uw boeking gratis verplaatsen als uw feest door overheidsmaatregelen niet door kan gaan. Deze garantie bieden wij u geheel kosteloos aan!

Wat als het entertainment last-minute niet meer kan optreden?

Wij hebben altijd een backup-optie beschikbaar. Ons team is 24 uur per dag bereikbaar. Indien het door u geboekte entertainment vanwege overmacht niet meer kan komen optreden, zetten wij alles op alles om alsnog het optreden door te laten gaan. Omdat we zo een groot netwerk hebben slagen we hier eigenlijk altijd in.

Niet goed = geld terug
2000+ mogelijkheden
11.000+ feesten ervaring
9.5 uit 1000+ reviews
Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.

Advice
Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar