Waarom gehoorbescherming belangrijk is

Gehoorschade als gevolg van lawaai is een van de meest voorkomende beroepsziektes in Nederland. Vaak vind je veel geluid op feesten en evenementen, maar ook in een industriële omgeving kun je vaak te maken krijgen met teveel geluid. Wist je dat gehoorschade heel eenvoudig te voorkomen is door het dragen van de juiste gehoorbescherming?

Wat is het gevolg van gehoorschade?

Gehoorschade die is ontstaan is niet meer terug te draaien. Daarom is het belangrijk dat je je oren goed beschermt als je aan het werk bent op een festival of evenement met luide muziek of een andere luide omgeving. Zorg daarnaast dat je gebruik maakt van de juiste gehoorbescherming. Zo’n 40% draagt de verkeerde gehoorbescherming. Dat kan er alsnog voor zorgen dat er gehoorschade ontstaat.

Hoe merk je gehoorschade?

Een van de eerste signalen dat je gehoorschade hebt is dat je geluid in je omgeving minder goed kan waarnemen. Andere signalen kunnen zijn dat je steeds een piep of een ruis hoort. Het kan ook zijn dat het geluid dat je hoort vervormd is. Of je hoort het geluid links en rechts verschillend. Gehoorschade kan veel impact op je dagelijks leven hebben. Vooral omdat gehoorschade onomkeerbaar is. Om die reden is voorkomen beter dan genezen.

Omgaan met gehoorschade

Leven met gehoorschade is voor iedereen verschillend. Hoor je continu een piep of een ruis dan kan dat voor slaapproblemen of moeite met concentreren zorgen. In andere situaties kan het zijn dat je moeite hebt met het verstaan van mensen in een rumoerige omgeving. In veel gevallen moet je je leven erop aanpassen.

Wettelijke richtlijnen

Het gebruik van gehoorbescherming is wettelijk bepaald bij een geluidsproductie van 85 dB. Een werknemer is dan verplicht om gehoorbescherming te dragen. De werkgever moet zorgen voor de juiste gehoorbescherming. Daarnaast moet de werkgever zijn personeel voldoende inlichten over de gevaren van geluid. Goede gehoorbescherming dempt het geluid, maar mag het niet helemaal buitensluiten. Zo zou je belangrijke waarschuwingssignalen niet meer horen en dat levert een risico op. De maximale geluidsdemping die kan worden bereikt is 35 decibel.

Soorten gehoorbescherming

Over het algemeen zijn er drie soorten gehoorbescherming. Universele oordopjes, oorkappen en op maat gemaakte otoplastieken. Voor iedere situatie is er wel een passende oplossing. Belangrijk is het om te kijken naar de gebruiksduur van de gehoorbescherming. Word je de hele dag blootgesteld aan lawaai, dan is gehoorbescherming op maat wellicht de beste keuze. Voor een kort of middellang verblijf in een lawaaiige omgeving volstaan oorkappen of oordoppen.

Generieke oordoppen

Word je voor een redelijk korte tijd blootgesteld aan lawaai dan volstaan generieke oordoppen. Sommige oordoppen hebben een muziekfilter. Kies je voor generieke oordoppen dan is het wel belangrijk om voor de juiste maat oordoppen te kiezen.

Oorkappen

Ook oorkappen beschermen je goed tegen geluid. Oorkappen zijn een vorm van gehoorbescherming die veel demping van het omgevingsgeluid bieden. Oorkappen bieden meestal meer demping dan oordoppen en zijn te koop in allerlei uitvoeringen. Zo heb je oorkappen met helmbevestiging en gehoorkappen met elektronica.

Actieve en passieve oorkappen

Oorkappen kun je onderverdelen in passieve en actieve oorkappen. Actieve oorkappen filteren het schadelijke geluid, maar laten belangrijke geluidsbronnen door. Bijvoorbeeld de stem van je collega, of waarschuwingssignalen. Bij actieve oorkappen kun je soms ook naar radio of andere muziek luisteren. Passieve oorkappen sluiten het geluid tot een bepaalde frequentie buiten. Met passieve oorkappen zijn er weinig communicatiemogelijkheden.

Otoplastieken

Gehoorbescherming die op maat wordt gemaakt worden ook wel otoplastieken genoemd. Word je langdurig blootgesteld aan lawaai, dan heb je dit type gehoorbescherming nodig. Otoplastieken sluit je oor volledig af. Daarnaast is dit type oordop erg comfortabel om te dragen. Otoplastieken zijn er in veel verschillende soorten en voor iedere situatie is er wel een geschikte variant.Niet goed = geld terug
2000+ mogelijkheden
11.000+ feesten ervaring
9.5 uit 1000+ reviews
Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.

Advice
Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar