7 opvallende weetjes over Halloween

halloweenfeest organiseren

Op 31 oktober is het Halloween. Het feest wordt vooral gevierd in het buitenland zoals Ierland, Engeland en Amerika, maar de laatste jaren vieren Nederlanders en Belgen het ook. En dat is opvallend, want Halloween staat erom bekend dat het een 'griezelig' feest is. De oorsprong en bepaalde kenmerken van het feest zijn ook bijzonder te noemen. Ga jij Halloween vieren? Evenses helpt je met de organisatie. Met de volgende weetjes ben je goed voorbereid op het spookachtige feest.

1. Wat vieren we met Halloween en hoe is het ontstaan?

Halloween bestaat al 600 jaar en is ooit in Ierland ontstaan. De kelten vierden oudejaarsavond (op 31 oktober, volgens de Keltische kalender) en waren ervan overtuigd dat de geesten van overledenen hen een bezoek brachten op de laatste avond van het jaar. De griezelige elementen van halloween zijn symbolen voor de 'zielen van de doden' (geesten) die rondzwerven.

De naam Halloween stamt af van de feestdag Allerheiligen op 1 november. Als je Allerheiligen namelijk naar het Engels vertaalt krijg je ‘all hallows eve’. Klinkt een beetje als 'Halloween'.

2. Waarom hollen we pompoenen uit?

Het uithollen van pompoenen om er vervolgens een kaarsje in te zetten is een traditie tijden Halloween. Volgens de oude Kelten worden dan de kwade geesten weggejaagd. Tegenwoordig is het meer een kunstzinnige bezigheid.

3. Oranje en zwart: Waarom zijn dat de kleuren van Halloween?

Tijdens Halloween zie je veel oranje en zwart. Oranje komt overeen met de pompoenen, maar zwart staat voor 'donker', 'duisternis' en de 'dood'.

4. Je kan aan een heuse Halloween-ziekte lijden...

'Samhainofobie' is de naam voor mensen die angst hebben voor het Halloween-feest.

5. Er bestaat een parade voor het feest

Er bestaan parades voor Halloween waarbij mensen verkleed de straten op gaan. De grootste is in New York. Er lopen rond de 50.000 mensen mee en er komen zo'n 2 miljoen mensen kijken.

6. Cashen met Halloween

In navolging op punt 5: dacht je dat Halloween commercieel is? Natuurlijk! In Amerika is Kerst iets commerciëler, maar Halloween staat op een dikke 2e plaats. Meer dan 6 miljard euro wordt daar uitgegeven aan het feest.

7. Eten tot je een ton weegt

Van die ruim 6 miljard dollar verdwijnt ruimt 2 miljard in de kas van de snoepwinkels....... Geen gezond feestje dus.

Los van de feiten, tegenwoordig wordt Halloween als een goede gelegenheid gezien om een feestje te organiseren. Verkleed je griezelig, koop pompoenen, snoep en drankjes in. Doe de lichten thuis uit en zet veel kaarsen aan. Huur eventueel wat entertainment in zoals een waarzegster. Muziekje aan, en feesten met een groep vrienden!Niet goed = geld terug
2000+ mogelijkheden
11.000+ feesten ervaring
9.5 uit 1000+ reviews
Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.

Advice
Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar