10 tips voor het vinden van jouw perfecte band!

band bruiloft kosten.jpg

Tips voor het vinden van jouw band

Een band huren voor een speciale gelegenheid is een geweldige toevoeging voor je feest. Het brengt jouw gelegenheid tot de sfeer die je voor ogen hebt. Het is een belangrijke keuze die je avond echt kan maken. Maar hoe vind je de voor jou perfecte muziekband? Er bestaat een overschot aan bands die zich aanbieden. Rockbands, coverbands, latin bands, salsa bands, brassband, dixiland band, jazz band en zelfs bands met een DJ. Welke past bij jou, je feest en de gasten? En hoe weet je zeker dat de feestband betrouwbaar is en kwaliteit levert? Een band zoeken is geen gemakkelijke opgave! Waar moet je op letten bij het huren van een band? Graag help ik je met 10 tips om met al het aanbod juist jouw perfecte band te vinden!

Wat is je favoriete muziek?

Ik begin gelijk met de belangrijkste factor en dat ben jij! Wat vind jij nou leuk om naar te luisteren? Welke genres spreken je aan? Welke bekende bands raken je? Van welke muziek trap je je schoenen uit en spring je de dansvloer op? Maak hier een overzicht van en bedenk welk type coverband hier het beste op aansluit. Rock, jazz, pop of een onvervalste partyband? Komt de muziek stijl niet overeen met jouw aanstaande of collega? Overweeg dan een allround band die in verschillende stijlen kan spelen. Een andere optie is een band met een DJ, de DJ kan dan tijdens de pauzes en als afsluiter een ander type muziek spelen. Zo is iedereen tevreden op jouw bijzondere dag, of het nou een trouwfeest of een bedrijfsfeest is.

Wat is de gelegenheid van jouw feest?

Je hebt besloten wat jij leuk vindt, maar past dat wel bij de gelegenheid? Bekijk jouw gelegenheid en bepaal wat daar goed bij past. Hierbij geef ik een beschrijving voor een trouwfeest, bedrijfsfeest en stad- en dorpfeest.

Trouwfeest

Bij een trouwfeest pas een feestband erg goed. De beste band voor een bruiloft zijn allround coverbands. Deze live bands spelen verschillende genres van jaren 60 en 70 tot de hits van nu. Hierdoor passen ze zowel goed bij de oudere als de jongere generaties die aanwezig zijn op jullie bruiloft. Wil je direct feest? Dan zullen ze vanaf het openingsnummer meteen lekker losgegaan. Bouw je het liever op? Dan is het mogelijk dat ze beginnen met een rustige muziek set en het langzaam opbouwen tot een grote fuif. De dynamiek van een trouwfeest is vaak anders dan een optreden elders. Dit komt omdat er gasten van verschillende leeftijden zijn en andere muziek voorkeuren hebben. Een goede coverband voor een bruiloft is een professionele band die gewend is om op bruiloften op te treden. Die weten hoe je de gehele groep naar het zin kan maken en de dansvloer op kan krijgen. Een hobby matige band heeft dit vaak niet in de vingers waardoor het feest in het water kan vallen.  Ik raad je daarom aan altijd een professionele bruiloft band te kiezen voor je bruiloft.

Als je een niet te uitbundig feest wilt kan je ook kiezen voor een goede jazz band of een akoestische band voor je bruiloft. Zij kunnen meer ingetogen muziek spelen. Daarbij is het ook mogelijk een combinatie met een DJ te boeken. Dan kan de DJ het feest swingend afsluiten. Zoek je ook live muziek tijdens de receptie, dan is een achtergrondband zeker de juiste keus. Dit kan een leuk akoestisch duo met zang zijn, een jazzband of een klassieke ensemble.

Hoe zit het dan met de muziek voor jouw bruiloft ceremonie? De trouwceremonie is het meest bijzondere moment van de dag. Het plechtige moment voor jullie vrienden en familie waar het ja-woord gegeven wordt. Het geeft een enorm mooie toevoeging om hier live muziek bij te hebben. Een veel gemaakte keuze is een akoestische band. Die past goed bij de intieme setting van de ceremonie. Dit kan worden uitgevoerd door een duo, zoals een gitarist met zangeres. Ook een solo artiest als een pianist-zanger, gitarist-zanger, een klassiek pianist of een live violiste een goede optie voor de muziek tijdens de huwelijksceremonie. De artiesten spelen naar wens 2 of 3 nummers. Bij het aankomen van de bruid, na het ja-moment en er is bruiloft muziek tiijdens de afsluiting van de huwelijksceremonie. Ga voor de selectie van de ceremonie muziek op je gevoel af, zelf weet je wat jij wilt horen. Vaak kunnen de bands of artiesten de nummers al spelen. Zit een nummer niet in hun repertoire? Dan kan altijd overlegd worden of ze het speciale verzoeknummer willen instuderen.

Bedrijfsfeest

Bij bedrijfsfeesten passen allround coverbands ook erg goed. Zeker als jouw bedrijf medewerkers uit verschilende generaties heeft en het een echt dansfeest mag worden. Feestbands verstaan het vak om van personeelsfeesten een groot succes te maken. Dit luistert nauw omdat de smaak van de gasten veelal verschilt. Daarom is  het belangrijk dat de live muziek die ze spelen voor het feest allround is. Herkenbare hits van de jaren 70, 80 tot de knallers van dit moment. Zo heeft de directie tot en met de stagiaires een feest waar ze van genieten en op maandag bij de koffie machine met veel plezier over zullen spreken. Onderzoek online voor het vinden van goede coverbands, vraag het een artiestenbureau of wellicht heeft iemand uit je omgeving een goed adres om live muziek te boeken.

Als het feest een iets formeler karakter heeft is een jazz muzikant of band een goede optie. Die zorgen voor een wat formeler karakter, maar hebben nog een speelse noot. Een gangbare jazz formatie is een pianist, saxofonist en contrabassist. Dit kan eventueel uitgebreid worden met een drummer/ percussionist of een zangeres. Jazzbands zijn erg flexibel qua invulling. Heeft u een bepaalde voorkeur qua instrumenten, dan kunt u dit altijd kenbaar maken. Wel is het goed te bespreken met de bandleider of het boekingskantoor. Zij weten vaak het beste op welke manier hun band het beste tot uiting komt.

Mocht u een chique feest of gala organiseren, dan past een klassiek ensemble of muzikant het beste. Ook klassieke bands kunnen optreden in verschillende formaties. Van solo muzikanten tot en met complete orkesten. Een veel geboekte solo artiest is een live violiste, klassiek pianist en een operazangeres. Als u een wat grotere formatie wenst kunt u denken aan een pianist met violiste en celist of een ensemble met enkel strijkers. Denk bij het boeken van een klassieke band goed na over het doel van hun spel. Zij kunnen voor een mooie sfeer zorgen tijdens een receptie, diner of netwerkevent door mooie achtergrond muziek te spelen. Ook kunnen ze een luisterconcert verzorgen. Dan spelen zij centraal en is er de gelegenheid om jouw gasten voor een periode te laten genieten van klassieke muziek. De intentie, je smaak en het aantal gasten zijn belangrijke afwegingen in het selecteren van de juiste ensemble.

Stadsfeest of dorpfeest

Stad- en dorpsfeesten zijn een geweldige gelegenheid waarbij de gemeenschap 1 keer per jaar samenkomt om elkaar bij te praten en bovenal samen eens goed te feesten. Waarbij op een trouwfeest verschillende generaties gelijktijdig op het feest aanwezig zijn, is dit bij een stadsfestival meer verdeeld. Overdag is vaak het moment voor de gezinnen en wat oudere generaties om bij elkaar te komen. Hierbij is het leuk om bands te boeken die goed bij gezinnen passen. Bijvoorbeeld een bekende kinderband zoals one two trio of k3. Een act die de kinderen vermaakt is dan ook altijd leuk. Dit kan een balonnen artiest, goochelaar of lakei zijn. Als je weet dat er ook 'oudere generaties' aanwezig zullen zijn dan werkt het vaak goed een 60's of 70's band in te huren. Het mooie van dit type coverbands is dat het aanspreekt bij alle generaties waardoor het naast een leuke ook een veilige keuze is. In de avonduren is het tijd voor de jonge generaties. Dan is het moment voor de partyband met de hits van nu aangebroken! Denk aan bands met veel energie die nummers in de urban en house genre kunnen spelen. Vaak werkt het ook goed om voor de jongeren een DJ bij een band te boeken. Die is erg flexibel en kan de allerlaatste hits spelen.

Wat voor soort gasten nodig je uit?

Het is belangrijk dat je zelf de muziek leuk vindt, maar het is ook belangrijk dat je gasten genieten. Het is erg jammer als de band een stijl muziek speelt waar een groot deel van uw gasten niet van houden. Zo krijg je de dansvloer niet vol! Spreek bijvoorbeeld met je beste vriendin of collega van de feestcommissie af om te bekijken wie je uit gaat nodigen. Bekijk de leeftijdscategorie van de mensen, hier kun je veel informatie uit halen. Je oma van 75 zal andere muziek luisteren dan je nichtje van 15. Vraag eventueel aan een paar belangrijke gasten wat zei leuk vinden om naar te luisteren. Probeer jouw eigen muziekkeuze en de interesse van je gasten te combineren tot de perfecte band!

Hoeveel gasten heb je op de gastenlijst staan?

Het is fijn om een beeld te hebben van de hoeveelheid gasten die komen. Buiten het bepalen hoeveel eten en drinken je in moet kopen, is het ook handig om te weten hoeveel mensen er zullen zijn omtrent de benodigde geluidstechniek. Het is niet iets waar je over nadenkt, maar toch een belangrijkere succes- en prijsfactor. De meeste bands nemen een geluidsset mee die geschikt is tot en met 150 gasten. Als u meer gasten uitnodigt is het belangrijk dat de PA-set sterk genoeg is. De band of het boekingskantoor van artiesten kan dit vaak zelf organiseren. Ook kan het extern bij een audiobedrijf gehuurd worden. Houd er daarbij dan wel rekening mee dat de bandleider en het audiobedrijf contact met elkaar opnemen om de details af te stemmen.

Hoeveel bandleden moet de geschikte band hebben?

Dat is erg afhankelijk van het aantal gasten en type feest wat je voor ogen hebt. Wanneer je een intiem feest organiseert met 20 gasten past het niet goed om een grote band in te zetten. Op een feest met een grote groep is een akoestische zanger-gitarist weer minder op zijn plek. Het is dus belangrijk dat je kijkt naar de hoeveelheid bandleden die passen bij de hoeveelheid gasten. Wanneer je bijvoorbeeld een klein gezelschap hebt, kun je misschien beter een duo- of een trio-formatie huren. Bij een feest van 100 tot 150 man is een band vanaf 5 leden erg geschikt. Pak je het nog groter aan? Denk eens aan een 9-koppige partyband met blazers! Komen er een grote groep gasten maar is de live muziek bedoeld als achtergrond muziek? Dan kan de formatie prima wat kleiner zijn. De muziek hoeft dan niet te overheersen, een duo, trio of kwartet is dan vaak groot genoeg.

Hoe lang duurt jouw feest?

Wil jij de hele avond lekker dansen of ben je op zoek naar mooie muziek voor de receptie van een uur? Het is een belangrijk punt om over na te denken. Een band speelt vaak maximaal 4 uur lang. Dit heeft o.a. te maken met de grootte van het repertoire en de intensiteit van het optreden. Duurt jouw feest langer? Overweeg dan ter uitbreiding een bruiloft band met DJ die de avond rustig kan opbouwen of juist knallend kan afsluiten. Duurt je trouwfeest of bedrijfsfeest de hele dag. Dan is het leuk meerdere bands te boeken. Voor tijdens de receptie kun je dan bijvoorbeeld kiezen voor een akoestische coverband, pop duo of jazzband. In de avond, als er goed gefeest mag worden, kan de feestband het overnemen.

Wat is jouw budget?

Bruiloften en bedrijfsfeesten kunnen aardig in de kosten lopen. Het is daarom belangrijk om naar je budget te kijken om te bepalen wat haalbaar is. Er zijn veel prijscategorieën op het gebied van coverbands en dus ook veel mogelijkheden. Bekende bands zijn meestal duurder dan minder bekende allround coverbands. Als je een goedkope coverband voor jullie bruiloft zoekt is dat ook mogelijk. Waar vind je een goedkope band? Stel goed je eigen budget vast en vraag een vrijblijvende offerte aan die past in jouw bedachte prijsklasse. Buget bandjes spelen doorgaans vanaf €1.000,-. Dit zijn bands die vaak goed kunnen spelen, maar er niet hun werk van hebben gemaakt. Zij doen dit hobbymatig met veel passie. De prijs voor een professionele band zit vaak rond de €2000,-. Wilt u een bekende coverband, dan gaan de tarieven richting de €5000,-. Dit zijn alle grove prijs indicaties, de uiteindelijk prijs is afhankelijk van de grootte van de band, net als de benodigde techniek en speeltijd. Als een band een uur speelt is het goedkoper dan als ze 4 uur spelen. Een originele oplossing voor het boeken van een goedkoop bandje is een one man band. Die komt alleen, maar heeft met de hulp van backing tracks toch de power van een voltallige band. Ook zijn er coverbands die met 2 of 3 muzikanten spelen en gebruik maken van backingtracks. Dit scheelt in de kosten en zorgt toch voor een spetterende show. De prijs van het huren van een band kan je altijd opvragen. Een goed boekingskantoor kan je helpen met een exclusieve muziek band huren tot het huren van een goedkope band.

Waar vind je een goede band?

Misschien heb je onderhand wel een keuze kunnen maken over wat voor een soort band je zou willen op jouw gelegenheid. Waar vind je nou de perfecte band? Er zijn veel verschillende kantoren en sites die bands verhuren. Het is natuurlijk fijn dat er veel keus is, maar het kan ook verwarrend zijn. Let erop dat je een bedrijf benadert die betrouwbaar is. Hebben ze veel optredens verzorgt? Zijn ze goed bereikbaar en hebben ze een plan B mochten de bandleden plots een buikgriep krijgen? Keurmerken, referenties en goed contact zijn een goede graadmeter om zeker te zijn dat je met een bedrijf zaken doet die ervoor zorgt dat alles perfect voor jouw gelegenheid geregeld is. Geeft het boekingskantoor jouw het gevoel dat ze je begrijpen en rekening houden met je muziekwensen, budget en natuurlijk hoe jij het feest voor ogen ziet? Wees hier kritisch in. Voor jouw speciale dag is het belangrijk je te laten adviseren door een goede professional die zorgt dat je een zorgeloosen fantastisch feest ervaart.

Maak je keuze en geniet!

Heb je alle bovenstaande punten doorgelopen, opgeschreven en besproken met je allerbeste vriendin, collega of professional? Dan kan je met goed vertrouwen een keuze maken. Het is belangrijk om een goed gevoel te hebben bij de band, want het is jouw dag en jij moet er honderd procent achterstaan.

Voorbeelden van goede bands

Het gezicht achter dit artikel is Bas. Hij is een ervaren eventmanager van evenses entertainment.

Evenses biedt een variatie van professionele bands binnen Nederland, België en Duitsland aan. Denk hierbij aan partybands, jazzbands of achtergrondbands. Bij overige zaken zoals het inhuren van verlichte dansvloeren, fotografen en fotohokjes kunnen ze je ook helpen.Niet goed = geld terug
2000+ mogelijkheden
11.000+ feesten ervaring
9.5 uit 1000+ reviews
Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.

Advice
Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar