10 tips voor het vinden van jouw perfecte band!

Hoe vind ik een goede band? Ik zoek een band

Een band huren voor een speciale gelegenheid is een geweldige toevoeging voor je feest. Het brengt je collega’s, vrienden en, als de band zijn vak verstaat, zelfs je oma de dansvloer op. Maar hoe vind je de voor jou perfecte muziekband? Er bestaat een overschot aan bands die zich aanbieden. rockbands, coverbands, latin bands, salsa bands, brassband, dixiland band, jazz band en zelfs bands met een DJ. Welke past bij jou, je feest en de gasten? En hoe weet je zeker dat de feestband betrouwbaar is en kwaliteit levert? Een band zoeken is geen gemakkelijke opgave! Waar moet je op letten bij het huren van een band? Graag help ik je met 10 tips om met al het aanbod juist jouw perfecte band te vinden!

 

Wat is je favoriete muziek?

Ik begin gelijk met de belangrijkste factor en dat ben jij! Wat vind jij nou leuk om naar te luisteren? Pak een glas wijn en zet je favoriete playlist op. Welke genres spreken je aan? Welke bekende bands raken je? Van welke muziek trap je je schoenen uit en spring je de dansvloer op? Maak hier een overzicht van en bedenk welke coverbands hier het beste op aansluit. Rock, jazz, pop of een onvervalste partyband? Komt de muziek stijl niet overeen met jouw aanstaande of collega? Overweeg dan een allround band die in verschillende stijlen kan spelen. Een andere optie is een band met een DJ, de DJ kan dan tijdens de pauzes en als afsluiter een ander type muziek spelen. Zo is iedereen tevreden op jouw bijzondere dag, of het nou een trouwfeest of een bedrijfsfeest is. 

 

Wat is de gelegenheid van jouw feest?

Je hebt besloten wat jij leuk vindt, maar past dat wel bij de gelegenheid? Bekijk jouw gelegenheid en bepaal wat daar goed bij past.

Trouwfeest

Bij een trouwfeest pas een feestband erg goed. De beste band voor een bruiloft zijn allround coverbands. Deze live bands spelen verschillende genres van jaren 60 en 70 tot de hits van nu. Hierdoor passen ze goed zowel bij de oudere als de jongere generaties die aanwezig zijn op jullie bruiloft. Wil je direct feest? Dan zullen ze vanaf het openingsnummer meteen lekker losgegaan. Bouw je het liever op? Dan is het mogelijk dat ze beginnen met een rustige muziek set en het langzaam opbouwen tot een grote fuif. De dynamiek van een trouwfeest is vaak anders dan een optreden elders. Dit komt omdat er gasten van verschillende leeftijden zijn en andere muziek voorkeuren hebben. Een goede coverband voor een bruiloft is een professionele band die gewend is om op bruiloften op te treden. Die weten hoe je de gehele groep naar het zin kan maken en de dansvloer op kan krijgen. 

 

Als je een niet te uitbundig feest wilt kan je ook kiezen voor een goede jazz band of een akoestische band voor je bruiloft. Zij kunnen meer ingetogen muziek spelen. Daarbij is het ook mogelijk een combinatie met een DJ te doen. Dan kan de DJ het feest swingend afsluiten. Zoek je ook live muziek tijdens de receptie, dan is een achtergrondband zeker de juiste keus. Dit kan een leuk akoestisch duo met zang zijn, een jazzband of een klassieke ensemble.

 

Hoe zit het dan met de muziek voor jouw bruiloft ceremonie? De trouwceremonie is het meest bijzondere moment van de dag. Het plechtige moment voor jullie vrienden en familie waar het ja-woord gegeven wordt. Het geeft een enorm mooie toevoeging om hier live muziek bij te hebben. Een veel gemaakte keuze is een akoestische band. Die past goed bij de intieme setting van de ceremonie. Dit kan worden uitgevoerd door een duo, zoals een gitarist met zangeres. Ook zijn een solo artiest als een pianist-zanger, gitarist-zanger, een klassiek pianist of een live violiste goede opties voor de muziek tijdens de huwelijksceremonie. De artiesten spelen naar wens 2 of 3 nummers. Bij het aankomen van de bruid, na het ja-moment en er is bruiloft muziek tiijdens de afsluiting van de huwelijksceremonie. Ga voor de selectie van de ceremonie muziek op je gevoel af, zelf weet je wat jij wilt horen. Vaak kunnen de bands of artiesten de nummers al spelen. Zit een nummer niet in hun repertoire? Dan kan altijd overlegd worden of ze het speciale verzoeknummer willen instuderen. 

 

Bedrijfsfeest

Bij bedrijfsfeesten passen allround coverbands ook erg goed. Zeker als jouw bedrijf medewerkers uit verschilende generaties heeft en het een echt dansfeest mag worden. Als het feest een iets formeler karakter heeft is een jazz muzikant of band een goede optie. Die zorgen voor een wat formeler karakter, maar hebben nog een speelse noot. Mocht u een chique feest organiseren dan past een klassiek ensemble of muzikant het beste. Dit kan een live violiste zijn, een operazangeres of een formatie met strijkers en eventueel een piano. 

 

Feestelijke jazz band

 

Wat voor soort gasten nodig je uit?

Het is belangrijk dat je zelf de muziek leuk vindt, maar het is ook belangrijk dat je gasten genieten. Spreek bijvoorbeeld met je beste vriendin af om te bekijken wie je uit gaat nodigen. Bekijk de leeftijdscategorie van de mensen, hier kun je veel informatie uit halen. Je oma van 75 zal andere muziek luisteren dan je nichtje van 15. Vraag eventueel aan een paar belangrijke gasten wat zei leuk vinden om naar te luisteren. Probeer jouw eigen muziekkeuze en de interesse van je gasten te combineren tot de perfecte band!

 

Hoeveel gasten heb je op de gastenlijst staan?

Het is fijn om een beeld te hebben van je hoeveelheid gasten. Buiten het bepalen hoeveel eten en drinken je in moet kopen, is het ook handig om te weten hoeveel mensen er komen omtrent de benodigde geluidstechniek. Het is niet iets waar je over nadenkt, maar toch een belangrijkere prijsfactor. Daarbij kom ik gelijk op het volgende punt:

 

Hoeveel bandleden moet de geschikte band hebben?

Wanneer je een intiem feest organiseert met 20 gasten past het niet goed om een grote band in te zetten. Op een feest met een grote groep is een akoestische zanger-gitarist weer minder op zijn plek. Het is dus belangrijk dat je kijkt naar de hoeveelheid bandleden die passen bij de hoeveelheid gasten. Wanneer je bijvoorbeeld een klein gezelschap hebt, kun je misschien beter een duo- of een trio-formatie huren. Bij een feest van 100 tot 150 man is een band vanaf 5 leden erg geschikt. Pak je het nog groter aan? Denk eens aan een 9-koppige partyband met blazers!

 

Hoe lang duurt jouw feest?

Wil jij de hele avond lekker dansen of ben je op zoek naar mooie muziek voor de receptie van een uur? Het is een belangrijk punt om over na te denken. Een band speelt vaak maximaal 4 uur lang. Dit heeft o.a. te maken met de grootte van het repertoire. Duurt jouw feest langer? Overweeg dan ter uitbreiding een bruiloft band met DJ die de avond rustig kan opbouwen of juist knallend kan afsluiten.

 

Wat is jouw budget?

Bruiloften en bedrijfsfeesten kunnen aardig in de kosten lopen. Het is daarom belangrijk om naar je budget te kijken om te bepalen wat haalbaar is. Er zijn veel prijscategorieën op het gebied van coverbands en dus ook veel mogelijkheden. Bekende bands zijn meestal duurder dan minder bekende allround coverbands. Als je een goedkope coverband voor jullie bruiloft zoekt is dat ook mogelijk. Waar vind je een goedkope band? Stel goed je eigen budget vast en vraag een vrijblijvende offerte aan die past in jouw bedachte prijsklasse. De grootte van de band is ook van invloed op de prijs net als de benodigde techniek en speeltijd. Een originel oplossing voor het boeken van een goedkoop bandje is een one man band. Die komt alleen, maar heeft met de hulp van backing tracks toch de power van een voltallige band. De prijs van het huren van een band kan je altijd opvragen. Een goed boekingskantoor kan je helpen met een exclusieve muziek band huren tot een goedkope band huren. 

 

Waar vind je een goede band?

Misschien heb je onderhand wel een keuze kunnen maken over wat voor een soort band je zou willen op jouw gelegenheid. Waar vind je nou de perfecte band? Er zijn veel verschillende kantoren en sites die bands verhuren. Het is natuurlijk fijn dat er veel keus is, maar het kan ook verwarrend zijn. Let erop dat je een bedrijf benadert die betrouwbaar is. Hebben ze veel optredens verzorgt? Zijn ze goed bereikbaar en hebben ze een plan B mochten de bandleden plots een buikgriep krijgen? Keurmerken, referenties en goed contact zijn een goede graadmeter om zeker te zijn dat je met een bedrijf zaken doet die ervoor zorgt dat alles perfect voor jouw gelegenheid geregeld is.

 

Maak je keuze!

Heb je alle bovenstaande punten doorgelopen, opgeschreven en besproken met je allerbeste vriendin, vriend of collega? Dan heb je hopelijk al een beetje in gedachte wat je zou willen. Het is belangrijk om een goed gevoel te hebben bij de band, want het is jouw dag en jij moet er honderd procent achterstaan.

 

Het gezicht achter dit artikel is Thirza. Ze is blogger en evenementenmedewerker van Evenses.

Evenses biedt een variatie van professionele bands binnen Nederland, België en Duitsland aan. Denk hierbij aan partybands, jazzbands of achtergrondbands. Bij overige zaken zoals het inhuren van verlichte dansvloeren, fotografen en fotohokjes kunnen ze je ook helpen.  

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.