5 Manieren om een uitvaart uniek te maken

hulp bij begrafenis

Waarschijnlijk denk je er liever niet aan: jouw uitvaart of die van je geliefde. Toch is het slim om dat wél te doen. Te bedenken wat je zou willen en hoe dat geregeld en gefinancierd kan worden. Als je over je overlijden de beruchte ‘struisvogelpolitiek’ hanteert, scheep je jouw nabestaanden namelijk op met veel financiële zorgen en stress. Dat wil je liever niet toch? Bespreek het daarom eens en regel een goede uitvaartverzekering. Zo bezorg je elkaar rust voor nu en de gelegenheid om te rouwen zonder zorgen voor straks.

Elke uitvaart is uniek

Allereerst even dit: geen enkele uitvaart is hetzelfde. Simpelweg doordat elke overledene een unieke persoon was en hetzelfde geldt natuurlijk voor de nabestaanden. Dus ook als je helemaal geen ‘toeters en bellen’ wilt, is jouw uitvaart al bijzonder en speciaal. Maar laten we er nu even van uitgaan dat je wel iets extra’s wil als afscheid, wat zijn dan de mogelijkheden?

1. Bijzondere locaties voor een uitvaart

De mogelijkheden voor een persoonlijke uitvaart zijn zeer uitgebreid. Het begint al met de locatie. In een kerk, café of kasteeltje? Kies een plek die voor de overledene of de nabestaanden speciaal is. Bij een crematie kun je ook nog kiezen voor een speciale locatie voor het uitstrooien van de as. Bespreek je wensen met de begrafenisonderneming en ontdek wat er mogelijk is.

2. Livemuziek tijdens de uitvaart

Livemuziek maakt een uitvaart speciaal en persoonlijk. Het zorgt voor een intieme en emotionele sfeer. De mogelijkheden zijn legio. Denk aan pianomuziek verzorgd door een nabestaande, zang door een koor(tje) of bijvoorbeeld een strijkersensemble. Elke muzieksoort en -vorm creëert een eigen sfeer. Wanneer je voor livemuziek kiest, is het slim om van te voren met de muzikant(en) te bespreken wat er gespeeld wordt en op welke momenten. Het maakt daarbij eigenlijk niet uit of iemand van de nabestaanden wat gaat spelen of dat er muzikanten worden ingehuurd. Je kunt er ook een artiestenbureau voor benaderen; dan wordt alles voor je geregeld.

3. Fotografie bij de uitvaart

Zeker wanneer er voorafgaand aan het overlijden sprake is van ziekte, is foto’s maken waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt. Toch is het goed om wél af en toe wat foto’s te schieten, want naderhand zal het een heel dierbare herinnering blijken te zijn. Ook een fotoreportage van de uitvaart zelf is een waardevol bezit. Op de dagen zelf leef je op de ‘automaat’ en gaat alles vaak in een roes voorbij. Als je dan later de foto’s nog een keer kunt bekijken, zal dat helpen om alles te verwerken. Een speciale uitvaartfotograaf werkt op integere manier. Bespreek vooraf wat er wel of juist niet gefotografeerd mag worden.

4. Dans

Misschien trek je nu vragend je wenkbrauwen op? Dans op een uitvaart zien we hier niet zo vaak. Maar in Suriname of Ghana bijvoorbeeld wordt een geliefde na het overlijden begeleid met zang en dans. Dit om het leven van de persoon te vieren en ervoor te zorgen dat hij of zij een soepel afscheid heeft en boze geesten te weren. Dans is ook een fijne manier om emoties te uiten en samen te rouwen.

5. Begraafplaats of plek voor urn/as

Natuurlijk is ook de plek waar de overledene uiteindelijk naartoe gaat van grote invloed. As kun je bijvoorbeeld uitstrooien op een plek die voor de overledene, op welke manier dan ook, betekenis had.

In Nederland zijn er veel mogelijkheden als begraafplaats. Je kunt kiezen voor een plek die voor religieuze groeperingen is gereserveerd: Christenen, Moslims, Joden of voor mensen met een bepaalde culturele achtergrond, zoals Chinees of Surinaams. Waar tegenwoordig ook veel mensen voor kiezen is voor een natuurbegraafplaats.

Er zijn bepaalde plaatsen in ons land waar dat mogelijk is. Je bent dan voor altijd verbonden met de natuur, jouw laatste rustplaats is op een mooie plek. Omarmd door moeder natuur. Dat is een fijne gedachte en ook voor je nabestaanden is het een fijn prettig idee.

Afscheid op je eigen, unieke manier

Het belangrijkste voor een uitvaart is dat deze plaatsvindt op de manier die de overledene en diens nabestaanden fijn vinden. Daarom is het ook zo belangrijk om dit samen te bespreken op het moment dat het nog kan. Zo kun je het ook kortsluiten met je verzekering en begrafenisonderneming. Of je nu kiest voor livemuziek of een verstild plekje in de natuur, het is zoveel fijner als het afscheid op een mooie, onvergetelijke manier verloopt. Zo zal je met verdriet terugdenken aan die dag, maar ook met veel warme gevoelens.Niet goed = geld terug
2000+ mogelijkheden
11.000+ feesten ervaring
9.5 uit 1000+ reviews
Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.

Advice
Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar