Muziek: de taal van iedereen

piano-player-booking.jpg

Muziek

Vrijwilliger bij de Haven Diners

Sinds november 2015 ben ik vrijwilliger bij de Haven Diners, dat wekelijks op maandag wordt georganiseerd door én voor vluchtelingen in Amsterdam. Elke week vindt er een Haven Diner plaats bij MACY's Haarlemmermeerstation. Om de vluchtelingen wat afleiding te bezorgen organiseert de Stichting Havenstraat met steun van Zuid-As kantoren wekelijks een diner met de vluchtelingen. De diners zijn gestart met de mannen uit de Havenstraat. Sinds februari 2016 nemen ook mannen, vrouwen en kinderen uit de andere Amsterdamse noodopvangen in de Marnixstraat, de Schipluidenlaan en de Flierbosdreef deel.

Elk diner wordt dus mogelijk gemaakt door een wisselend Amsterdams bedrijf, de donateur. Dit bedrijf nodigt vijftien gasten uit om mee te eten en opent zelf het diner.
Door mijn werk bij Evenses ben ik veel bezig met het verzorgen van entertainment op verschillende soorten evenementen. Het is dan ook inspirerend om te ervaren hoe er door middel van een diner en entertainment de vluchtelingen een hart onder de riem wordt gestoken.

De eerste avond was het spannend voor alle partijen en niemand wist precies wat ze konden verwachten. Zou er wel genoeg belangstelling zijn vanuit de vluchtelingen? En kunnen wij als vrijwilligers de vluchtelingen daadwerkelijk een avond vermaken met Hollands amusement? Ook was het nog even zoeken naar de manier van omgang met de vluchtelingen. Gelukkig ging dit  vanaf moment één allemaal vanzelf.

Hoe ziet zo'n avond er dan uit?

De avond begint met een borrel, de avond wordt geopend door de donateur van die avond, daarna krijgt iedereen een halal hoofdgerecht en vervolgens een dessert. Na dit heerlijke diner wordt de avond tot slot afgesloten met een spetterend dansfeest, waarbij de vluchtelingen en vrijwilligers hun eigen muziek op mogen zetten. 
Het is mooi om te zien dat er bij de eerste klanken van de, vaak arabische, muziek een bepaalde vreugde loskomt. Iedereen kent wel het gevoel van dat er een liedje op de radio voorbij komt waarbij er emoties loskomen. Je vergeet even alles wat er om je heen gebeurd en je gaat op in de melodie. Dit is ook precies wat er gebeurd tijdens het feest. Daarnaast wordt er zo nu en dan gespeeld op instrumenten die de mensen zelf meenemen en wordt het diner voorzien van achtergrondmuziek.

De meeste vluchtingen zijn bezig om een trauma te verwerken en hierover praten is niet makkelijk. De muziek zorgt ervoor dat praten niet per se nodig is. Het is fijn en inspirerend om te zien hoe de avond loskomt met het afspelen van de juiste nummers. Het geeft de vluchtelingen een gevoel van vrijheid en die sfeer is heerlijk om te voelen. 
Je kunt zien dat de vluchtelingen, die vrijwel allemaal onbekenden voor elkaar zijn, worden verbonden met elkaar en hun thuisland. Niet alleen de vluchtelingen worden met elkaar verbonden, maar iedereen die er tijdens de avond bij is doet mee. De vrijwilligers leren de basispassen van de traditionele Syrische dans, de vluchtelingen lopen al lachend en wuivend mee in de polonaise en iedereen begint te springen op de klassieke happy hardcore nummers.

De vluchtelingen vinden het geweldig en de belangstelling is, tot op heden, enorm groot. Het zijn inspirerende avonden en er ontstaan echte vriendschappen tussen de Nederlanders en de vluchtelingen. De dankbaarheid vanuit de vluchtelingen is mooi om te zien. Aan het einde van de avond ontvangen de vrijwilligers veel lieve woorden en knuffels. De avond wordt vaak afgerond met een groepsfoto en een blijvende herinnering. Kortom entertainment kan op veel verschillende manieren bijdragen aan een positieve vibe. Ik heb door mijn eigen ervaringen kunnen zien hoe een liefdevolle avond met eten en muziek kan helpen bij het verzachten van de pijn, culturele verschillen kan vervagen en het plezier in het leven terugbrengt.

Door: Milou de Ruig         Fotografie: omroepwest.nlNiet goed = geld terug
2000+ mogelijkheden
11.000+ feesten ervaring
9.5 uit 1000+ reviews
Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.

Advice
Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar