Nederland viert 5 mei!

bevrijding.jpg

5 mei viering

We vieren..

op 5 mei dat we al meer dan 70 jaar in vrijheid mogen leven en de hele dag zijn er festiviteiten in Nederland. We vieren de afwezigheid van oorlog en het leven in een democratische rechtsstaat. Het feest van de vrijheid krijgt echt betekenis als je weet wat op 4 mei herdacht wordt.

De Nationale Viering Bevrijding vindt dit jaar in de provincie Noord-Holland plaats, waar Nasrdin Dchar (Steenbergen, 5 november 1978) de 5 mei-lezing houdt. In heel Noord-Holland vinden allerlei activiteiten plaats die uitmonden in de nationale viering op 5 mei. Op Bevrijdingsdag wordt ’s ochtends in het Provinciehuis van Noord-Holland de 5 mei-lezing gehouden. Aansluitend wordt op Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout vóór het Provinciehuis het bevrijdingsvuur ontstoken.

Er worden door heel Nederland 14 Bevrijdingsfestivals georganiseerd. Elke provincie hoofdstad heeft een Bevrijdingsfestival, plus Haarlem en Den Haag. Lees verder en kom erachter waar iedereen samen komt om een mooie dag te hebben!

Bevrijdingspop Haarlem

Sinds 1980 is er in Haarlem het grootste gratis toegankelijke openluchtfestival in Nederland te vinden. Dit festival is de grondlegger van alle 14 festivals die er op 5 mei plaatsvinden. Met jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers  van jong tot oud is het een erg populair festival op 5 mei. 
Bevrijdingspop 2017 biedt veel om te kiezen. Op het Houtpodium treden uiteraard de grootste namen op. Douwe Bob. Spinvis. Jonna Fraser. Alpha Blondy. En natuurlijk De Jeugd van Tegenwoordig. Het Jupilerpodium powered by Sena biedt ruimte aan opkomende acts. Op het Plein van de Vrijheid i.s.m. Hogeschool Inholland Haarlem en Haarlems Toekomst kun je genieten van lokale namen. En met kinderen bezoek je het Rabobankpodium van het Kinderfestival. Er is maar één probleem: hoe maak je in vredesnaam een keuze uit dat brede muzikale aanbod?

Bevrijdingsfestival Amsterdam

In Amsterdam wordt Bevrijdingsdag dit jaar op 7 podia in Cultuurpark Westergasfabriek gevierd. Op het Bevrijdingspodium optredens van de Ambassadeur van de Vrijheid De Jeugd van Tegenwoordig, Gallowstreet, Skip & Die, The Cool Quest, Amariszi en Vic Willems. Op het Sena Performance Stage spelen Thijs Boontjes Dans- en Showorkest, Eins, Zwei Orchestra, Radio Eliza, Breaking Levees, Jeangu Macrooy, The Mysterons, Yellow Grass en Diouff. Click X Westerunie, Mossel & Jajem en Pacific Parc hosten een podium en de Vrije Universiteit organiseert een Vrijheidsmaaltijd met als thema onze debatcultuur. Verder onder meer het Familie Vrijheidsplein met verhalen van Oorlog in mijn Buurt, Vrijheidscolleges door Fidan Ekiz, Dolf Jansen en Simone van Saarloos in het Ketelhuis, Lindy Hop dansers, Speeddaten met Veteranen, Rijdende Keukens en de Vrijheidsmarkt.

Bevrijdingsfestival Rotterdam

Rotterdam viert het festival in Het Park vlakbij de Euromast. Met een uitgebreid programma is er genoeg te beleven en te zien op het Rotterdamse festival. Met namen als Vato Gonzalez & MC Tjen, Maan, Iguana Death Cult wordt er dit jaar weer een te gek festival neergezet. De kids mogen natuurlijk mee! Er kan geknutseld worden, verhalen worden vertelt, er zijn percussie workshops en nog veel meer activiteiten waardoor ze zich niet hoeven te vervelen. Het is een uitstapje voor het hele gezin!

xxl.jpg

Tot slot het 5 mei-concert
Het concert is de feestelijke afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding. Elk jaar verzorgt een ander orkest het concert en treden verschillende solisten op. Dit jaar speelt Het Metropole Orkest onder leiding van chef-dirigent Jules Buckley en betreden Remy van Kesteren, Roel van Velzen, Joy Wielkens, ZO! Gospel Choir, de cast van Soldaat van Oranje – De Musical  en dansers van Het Nationale Ballet het podium op de Amstel in Amsterdam. Een ensemble van het orkest levert ook aan de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in De Nieuwe Kerk een muzikale bijdrage.

Het publiek kan het concert volgen langs de kaden.

Uitzending
De NOS zendt het 5 mei-concert rechtstreeks uit op NPO 1, om 20.30 uur.

Bron: 4&5mei.nl        Fotografie: Joop.nl en nos.nlNiet goed = geld terug
2000+ mogelijkheden
11.000+ feesten ervaring
9.5 uit 1000+ reviews
Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.

Advice
Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar