Inspiratie opdoen voor koningsdag

koningsdag vieren.jpg

Is jullie jongste zoontje komend jaar eindelijk oud genoeg om echt mee te kunnen doen aan het vieren van Koningsdag zoals jullie dat al jaren doen? Hebben jullie met de mensen uit de straat afgesproken dat jullie Koningsdag volgend jaar met z'n allen samen in de straat organiseren, als het weer dat toelaat? Of ga je dit jaar misschien op de grootste Koningsdagmarkt uit jullie regio staan en ben je nog op zoek naar wat manieren om van die dag een daverend succes te maken? Waar je ook naar op zoek bent en wat je ook wil doen voor Koningsdag, het zou best wel eens de moeite waard kunnen zijn om Koningsdag te boeken.

We begrijpen dat de kans best groot is dat je jezelf nu afvraagt wat wij precies bedoelen met het boeken van Koningsdag. Zeker omdat voor veel mensen het plannen en voorbereiden van onze nationale feestdag vaak al de helft van de pret is. Het is daarom ook belangrijk om te begrijpen dat we met het boeken van Koningsdag niet zozeer bedoelen dat je alles maar overlaat aan een ander, al kan dat ook als je dat wenst, maar eerder dat je de hulp van een ervaren partij als Evenses inroept om jouw plannen voor Koningsdag tot leven te laten komen.

Stel, bijvoorbeeld, dat jullie met enkele buren wat voor Koningsdag willen doen in de straat en dat alles eigenlijk geregeld is, behalve nog wat aanvullend entertainment voor de jongste kinderen. Wij zouden in zo'n geval in een handomdraai, bijvoorbeeld, een enorm springkussen of een authentieke zweefmolen voor jullie kunnen boeken, inclusief het ter plekke opzetten en afbreken van de attracties door professionals. Of misschien wil je dochter wel deelnemen aan de Koningsdagfestiviteiten op haar school, maar heb je zelf nog niet echt een goed idee op wat voor manier? Het boeken van één van de traditionele poffertjeskramen uit ons portfolio zou zomaar eens de perfecte oplossing kunnen zijn.

In andere woorden, wat je ook nodig hebt en waar je ook naar op zoek bent voor het vieren van Koningsdag, bij Evenses kunnen we je absoluut verder helpen. Het doet er voor ons ook niet toe of jouw feest voor Koningsdag in vertrouwde kring gaat plaatsvinden, of dat je iets organiseert voor een enorme groep mensen. Waar het ons vooral om gaat, is dat jij de Koningsdag kan organiseren die jij voor ogen hebt. Als dat doel behaald wordt, dan is wat ons betreft onze opdracht geslaagd.

Ondanks de talloze opties die er bestaan om Koningsdag te vieren en op te fleuren, hoeft het boeken van Koningsdag voor jouw plannen desalniettemin niet ingewikkeld te zijn. Gezien de technische kant van dit soort plannen en het gevarieerde aanbod in Nederland en België is het wel aan te raden om hierbij de hulp in te roepen van een partij die ervaring heeft op het gebied van boekingen voor Koningsdag. Niet iedere optie en iedere act zal namelijk even goed passen bij wat jij in gedachten hebt. Bij Evenses beschikken we over een uitgebreid netwerk van professionele leveranciers van diensten en acts met wie wij al jarenlang samenwerken. Die expertise en die ervaring stellen we graag ter beschikking, zodat jij de perfecte Koningsdag kan boeken voor het feest of evenement dat je gaat organiseren.

Onze bookers en entertainment specialisten zijn zeven dagen per week bereikbaar, zowel via het offerteformulier op onze website als per e-mail of telefoon. Je kan dus altijd bij hen terecht wanneer je vragen hebt omtrent het boeken van Koningsdag. Als je eerst zelf eens een kijkje wil nemen, dan kan je met behulp van de zoekmachine op onze website alvast een kijkje nemen naar alle opties voor Koningsdag in ons aanbod. Verder leek het ons ook wel interessant om een kort reisje door de geschiedenis van Koningsdag te gaan. Uiteindelijk eindigen we ter inspiratie met enkele tips om tijdens Koningsdag naast het staan op een rommelmarkt nog wat geld te verdienen.

Een stukje geschiedenis over Koningsdag

Koningsdag is onze nationale feestdag en één van de meest gevierde feestdagen van het jaar, zoniet de meest gevierde, maar hoeveel weet je eigenlijk over het ontstaan van Koningsdag en de achterliggende betekenis ervan? Vaker dan je denkt weten mensen niet gelijk wat ze moeten antwoorden als ze deze vraag voorgeschoteld krijgen. Om die reden leek het ons wel interessant om een kijkje te nemen naar de geschiedenis van Koningsdag.

Om te beginnen was Konings dag (of Koninginnedag) niet altijd de nationale feestdag van Nederland. Tot laat in de negentiende eeuw werd er in ons land op 18 juni Waterloodag gevierd, ter herdenking van de slag bij Waterloo van 18 juni, 1815. Naarmate het einde van de eeuw in zicht kwam, begon de herinnering aan deze slag echter te vervagen, totdat Waterloodag eigenlijk geen rol meer van betekenis speelde in de Nederlandse maatschappij.

Het was op 31 augustus 1885 dat de hoofdredacteur van het Utrechtsch Provinciaal en Stedelijk Dagblad de eerste aanzet gaf tot de Koningsdag die tegenwoordig wordt gevierd. Om de nationale eenheid in het land te benadrukken, organiseerde de krant op die dag de eerste editie van Prinsessedag, op de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina.

Na de dood van Koning Willem III in 1890 werd Prinsessedag omgedoopt tot Koninginnedag. Dit was vooral een feestdag voor kinderen totdat Koningin Wilhelmina op 6 september 1898 werd ingehuldigd als regerend vorstin. Vanaf dat moment tot en met 1948, toen Koningin Wilhelmina afstand deed van de troon, werd Koninginnedag gevierd op 31 augustus, de verjaardagsdatum van de regerend koningin.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog bleek Koninginnedag eigenlijk vooral een dag waarop aanhangers van pro- en anti-monarchistische politieke partijen regelrecht tegenover elkaar kwamen te staan. Pas na de oorlog, toen de anti-monarchistische sociaaldemocraten zich verzoenden met de monarchie, groeide Koninginnedag heel snel uit tot de nationale feestdag van Nederland en alle Nederlanders.

De opvolging van Wilhelmina door Koningin Juliana in 1948 had als gevolg dat deze feestdag vanaf 1949 plaatsvond op 30 april, de verjaardag van de nieuwe koningin. Toen op 30 april 1980 Koningin Beatrix de troon besteeg, besloot zij uit respect voor haar moeder de datum van 30 april aan te houden voor Koninginnedag. De voorlopig laatste keer dat Koninginnedag gevierd werd, en  waarschijnlijk de laatste keer dat dit op 30 april gebeurde, was in 2013, toen Beatrix aftrad en Willem-Alexander koning werd. Vanaf 2014 werd Koninginnedag daarom Koningsdag en werd de datum van deze nationale feestdag veranderd van 30 april naar de datum van Willem-Alexanders verjaardag, 27 april. Op deze dag vieren we vandaag de dag nog steeds Koningsdag.

Geld verdienen op Koningsdag

Nederland is sinds jaar en dag het handelsland bij uitstek, dus is het niet zo gek dat de Nederlandse nationale feestdag, onder andere, gevierd wordt door het drijven van allerlei handel. We hebben het natuurlijk over de ontelbare kleine en grote rommelmarkten die overal in Nederland opduiken op 27 april. Op die manieren heb je niet alleen lekker een dagje vrij waarop je een feestje kan vieren, maar verdien je ook nog wat bij. Hieronder zetten we enkele tips op een rijtje om wat geld te verdienen met tijdens Koningsdag.

Laat een photo booth neerzetten

Een photo booth of fotohokje is eigenlijk zelden een slecht idee. Uiteindelijk zijn de meeste mensen blij en uitgelaten op Koningsdag, en een foto is de perfecte manier om wat momenten vast te leggen. Bij Evenses beschikken we over goede contacten met professionele leveranciers van fotohokjes. Zij komen de hokjes langs brengen en opzetten, en ze verzorgen daarna ook het afbreken en afvoeren ervan. Daarnaast worden deze fotohokjes ook geleverd met bijbehorende accessoires, zoals hoedjes en verkleedartikelen voor grappige foto's.

Ook spelletjes doen het goed

Voor de kinderen doen spelletjes het vaak goed, zeker als deze een beetje origineel zijn. Zo kan je, bijvoorbeeld, naast de spullen die je te koop hebt staan ook een wedstrijd koekjes eten voor kinderen organiseren. Als je daarbij voor wat droge koekjes zorgt, kan je er zeker van zijn dat er gelachen gaat worden bij jouw stand.

Gastvrijheid werkt ook op Koningsdag

Alle Nederlanders weten dat Koningsdag, onder andere, in het teken staat van rommelmarkten en koopjes, maar dat wil niet zeggen dat alles maar om geld en betalen moet draaien. Zo kan je, bijvoorbeeld, koekjes of bekertjes oranje limonade aan voorbijgangers aanbieden, in de spirit van de eerder vermelde hoofdredacteur van het Utrechtsch Provinciaal en Stedelijk Dagblad toen deze in 1885 de allereerste Koninginnedag voorstelde, ter benadrukking van de eenheid in het land. Je kan dit natuurlijk ook doen als aangename aanvulling op jouw stand of plekje op de rommelmarkt.

Wat Evenses zoal voor je kan betekenen

Als je erover nadenkt om Koningsdag te boeken voor jouw plannen, dan raden we ook om ook contact op te nemen met een partij met ervaring op dit gebied. Bij een entertainmentbureau als Evenses werken we al jarenlang samen met een breed scala aan leveranciers van services en acts die niet misstaan op een hele waaier aan Koningsdagfestiviteiten.Wat zit inbegrepen bij de prijs?

Alles wat benodigd is voor een geslaagd optreden zit standaard inbegrepen. Dus de prijs is alles-inclusief en er zijn geen bijkomende kosten. Inbegrepen zijn:

 • Gescreend, professioneel entertainment

 • Niet goed - geld terug garantie

 • Reiskosten

 • BTW

 • Vervangend entertainment bij ziekte

 • Online wensenlijst

 • Persoonlijke eventmanager

 • 24/7 klantenservice

 • Op- en afbouw (indien nodig)

 • Licht en geluidstechniek (indien nodig)*

 • Overige benodigde apparatuur (indien nodig)

 • In overleg kan de techniek door Evenses of de band geregeld worden. Echter is dit niet altijd het geval.

Hoe komt de prijs tot stand?

De prijs is voornamelijk afhankelijk de volgende factoren:

 • De gewenste duur van het optreden
 • De reistijd en reiskosten
 • (eventueel) benodigde licht- en of geluidstechniek
 • Eventuele wachttijd en voorbereidingstijd
 • De groepsgrootte
 • Bekendheid van de act.

Uiteindelijk is ieder feest uniek. Daarom bespreken we graag uw wensen vooraf en kunnen we een passend voorstel op maat maken.

Hoe wordt de kwaliteit van het entertainment gegarandeerd?

Een speciaal opgeleid team doet vooraf de screening van ons entertainment. Hierbij kijken we naar:

 • ervaring,
 • opleiding,
 • prijs-kwaliteitsverhouding,
 • representativiteit,
 • originaliteit
 • betrouwbaarheid in het nakomen van afspraken.

Wat wij verder nog doen:

 • Alle acts worden vooraf bekeken middels demo's en live optredens.
 • Persoonlijke kennismaking voordat acts namens Evenses kunnen optreden
 • Ons entertainment heeft ook een online portal waarin ze alle informatie en wensen van uw boeking ten alle tijde kunnen inzien
 • Wij bellen en smsen voorafgaand de boeking nog met het entertainment voor een laatste controle
 • Wij werken enkel met entertainment waar we zelf achter staan en dat voldoet aan onze kwaliteitseisen. In alle andere gevallen komen ze niet op onze website.
 • Omdat we al bijna 15 jaar bestaan hebben we met vrijwel al ons entertainment een jarenlange, goede samenwerking
Hoe gaat een boeking precies in zijn werk?

Het is onze taak om u volledig te ontzorgen zodat u uiteindelijk een geslaagd feest heeft. Zo komt u tot een geslaagd feest:

 1. Kijk op onze website en kies het entertainment uit dat u leuk vindt. Lastig kiezen? Neem contact met ons team op en wij helpen u met het vinden van de juiste optie
 2. U ontvangt een vrijblijvend voorstel. Past het niet geheel bij uw wensen? Geef het aan, we proberen het dan aan te passen. Is het voorstel wel naar wens? Dan kan u aangeven dat u wenst te boeken.
 3. U kunt online uw wensen en overige gegevens doorgeven. Wij maken een overeenkomst en factuur. Dit kan online betaald en ondertekend worden. Wij zullen al het entertainment correct inplannen. Kort voor de boeking nemen we nog even contact op.
 4. We zijn er helemaal klaar voor. We gaan er een geslaagde gelegenheid van maken!
Hoe kan ik annuleren?

Wilt u onverhoopt annuleren? Neem contact met ons op, wij proberen het dan zo goed mogelijk op te lossen voor zowel u als het door u geboekte entertainment. In overleg komen we meestal tot de beste oplossing.

Dit is ons standaard annuleringsbeleid:
Nadat u uw boeking heeft bevestigd, heeft u 14 dagen bedenktijd. U kan dan, zonder opgave van reden, kosteloos annuleren. Dit geldt enkel voor boekingen die verder zijn dan 45 dagen op de dag van boeken.

Indien de bedenktijd is verlopen, of de boeking vindt binnen 45 dagen plaats, rekenen wij een annuleringsvergoeding. U kunt bij het plaatsen van een boeking de annuleringsbescherming afnemen voor 6,8% van het boekingsbedrag.

Annuleren zonder annuleringsbescherming:
20% tot 90 dagen of meer voor de boeking
40% tot 31 dagen voor de boeking
60% tot 14 dagen voor de boeking
80% tot 7 dagen voor de boeking
100% tot 0 dagen voor de boeking

Annuleren met annuleringsbescherming:
tot 90 dagen voor de boeking
20% tot 31 dagen voor de boeking
30% tot 14 dagen voor de boeking
40% tot 7 dagen voor de boeking
50% tot 0 dagen voor de boeking
+
Met flexibele annulering kan Opdrachtgever, mits de leverancier er akkoord mee is, kosteloos de boekingsdatum eenmalig verplaatsen.

Bij bekende artiesten houden wij de annuleringsvoorwaarden aan zoals ze bij deze partij gelden.

Hoe gaat de betaling in zijn werk?

U kunt via onze beveiligde online omgeving uw betaling uitvoeren. Wij gebruiken hiervoor de betaalprovider Mollie. U kunt kiezen uit alle gangbare betaalmethoden.

 • Ideal
 • Bankoverschrijving
 • Creditcard
 • Paypal
 • Apple pay
 • Sofort Banking
 • Bankcontact
 • KBC/CBC betaalknop
 • Belfius Pay Button

U kunt de volgende betaaltermijnen kiezen:

 • 100% aanbetaling vooraf
 • 50% bij plaatsing boeking, resterende 50% 14 dagen voor de boeking
  Enkel voor bedrijven:
 • 30 dagen na de boeking betalen (2,9% toeslag)
 • 60 dagen na de boeking betalen (6,8% toeslag)
Wat als mijn feest niet door kan gaan door Corona?

Wilt u graag entertainment boeken, maar weet u niet zeker of uw feestdatum door kan gaan? U kunt bij ons te allen tijde uw boeking gratis verplaatsen als uw feest door overheidsmaatregelen niet door kan gaan. Deze garantie bieden wij u geheel kosteloos aan!

Wat als het entertainment last-minute niet meer kan optreden?

Wij hebben altijd een backup-optie beschikbaar. Ons team is 24 uur per dag bereikbaar. Indien het door u geboekte entertainment vanwege overmacht niet meer kan komen optreden, zetten wij alles op alles om alsnog het optreden door te laten gaan. Omdat we zo een groot netwerk hebben slagen we hier eigenlijk altijd in.

Niet goed = geld terug
2000+ mogelijkheden
11.000+ feesten ervaring
9.5 uit 1000+ reviews
Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.

Advice
Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar