Inspiratie opdoen voor koningsdag

koningsdag vieren.jpg

Is jullie jongste zoontje komend jaar eindelijk oud genoeg om echt mee te kunnen doen aan het vieren van Koningsdag zoals jullie dat al jaren doen? Hebben jullie met de mensen uit de straat afgesproken dat jullie Koningsdag volgend jaar met z'n allen samen in de straat organiseren, als het weer dat toelaat? Of ga je dit jaar misschien op de grootste Koningsdagmarkt uit jullie regio staan en ben je nog op zoek naar wat manieren om van die dag een daverend succes te maken? Waar je ook naar op zoek bent en wat je ook wil doen voor Koningsdag, het zou best wel eens de moeite waard kunnen zijn om Koningsdag te boeken.

We begrijpen dat de kans best groot is dat je jezelf nu afvraagt wat wij precies bedoelen met het boeken van Koningsdag. Zeker omdat voor veel mensen het plannen en voorbereiden van onze nationale feestdag vaak al de helft van de pret is. Het is daarom ook belangrijk om te begrijpen dat we met het boeken van Koningsdag niet zozeer bedoelen dat je alles maar overlaat aan een ander, al kan dat ook als je dat wenst, maar eerder dat je de hulp van een ervaren partij als Evenses inroept om jouw plannen voor Koningsdag tot leven te laten komen.

Stel, bijvoorbeeld, dat jullie met enkele buren wat voor Koningsdag willen doen in de straat en dat alles eigenlijk geregeld is, behalve nog wat aanvullend entertainment voor de jongste kinderen. Wij zouden in zo'n geval in een handomdraai, bijvoorbeeld, een enorm springkussen of een authentieke zweefmolen voor jullie kunnen boeken, inclusief het ter plekke opzetten en afbreken van de attracties door professionals. Of misschien wil je dochter wel deelnemen aan de Koningsdagfestiviteiten op haar school, maar heb je zelf nog niet echt een goed idee op wat voor manier? Het boeken van één van de traditionele poffertjeskramen uit ons portfolio zou zomaar eens de perfecte oplossing kunnen zijn.

In andere woorden, wat je ook nodig hebt en waar je ook naar op zoek bent voor het vieren van Koningsdag, bij Evenses kunnen we je absoluut verder helpen. Het doet er voor ons ook niet toe of jouw feest voor Koningsdag in vertrouwde kring gaat plaatsvinden, of dat je iets organiseert voor een enorme groep mensen. Waar het ons vooral om gaat, is dat jij de Koningsdag kan organiseren die jij voor ogen hebt. Als dat doel behaald wordt, dan is wat ons betreft onze opdracht geslaagd.

Ondanks de talloze opties die er bestaan om Koningsdag te vieren en op te fleuren, hoeft het boeken van Koningsdag voor jouw plannen desalniettemin niet ingewikkeld te zijn. Gezien de technische kant van dit soort plannen en het gevarieerde aanbod in Nederland en België is het wel aan te raden om hierbij de hulp in te roepen van een partij die ervaring heeft op het gebied van boekingen voor Koningsdag. Niet iedere optie en iedere act zal namelijk even goed passen bij wat jij in gedachten hebt. Bij Evenses beschikken we over een uitgebreid netwerk van professionele leveranciers van diensten en acts met wie wij al jarenlang samenwerken. Die expertise en die ervaring stellen we graag ter beschikking, zodat jij de perfecte Koningsdag kan boeken voor het feest of evenement dat je gaat organiseren.

Onze bookers en entertainment specialisten zijn zeven dagen per week bereikbaar, zowel via het offerteformulier op onze website als per e-mail of telefoon. Je kan dus altijd bij hen terecht wanneer je vragen hebt omtrent het boeken van Koningsdag. Als je eerst zelf eens een kijkje wil nemen, dan kan je met behulp van de zoekmachine op onze website alvast een kijkje nemen naar alle opties voor Koningsdag in ons aanbod. Verder leek het ons ook wel interessant om een kort reisje door de geschiedenis van Koningsdag te gaan. Uiteindelijk eindigen we ter inspiratie met enkele tips om tijdens Koningsdag naast het staan op een rommelmarkt nog wat geld te verdienen.

Een stukje geschiedenis over Koningsdag

Koningsdag is onze nationale feestdag en één van de meest gevierde feestdagen van het jaar, zoniet de meest gevierde, maar hoeveel weet je eigenlijk over het ontstaan van Koningsdag en de achterliggende betekenis ervan? Vaker dan je denkt weten mensen niet gelijk wat ze moeten antwoorden als ze deze vraag voorgeschoteld krijgen. Om die reden leek het ons wel interessant om een kijkje te nemen naar de geschiedenis van Koningsdag.

Om te beginnen was Konings dag (of Koninginnedag) niet altijd de nationale feestdag van Nederland. Tot laat in de negentiende eeuw werd er in ons land op 18 juni Waterloodag gevierd, ter herdenking van de slag bij Waterloo van 18 juni, 1815. Naarmate het einde van de eeuw in zicht kwam, begon de herinnering aan deze slag echter te vervagen, totdat Waterloodag eigenlijk geen rol meer van betekenis speelde in de Nederlandse maatschappij.

Het was op 31 augustus 1885 dat de hoofdredacteur van het Utrechtsch Provinciaal en Stedelijk Dagblad de eerste aanzet gaf tot de Koningsdag die tegenwoordig wordt gevierd. Om de nationale eenheid in het land te benadrukken, organiseerde de krant op die dag de eerste editie van Prinsessedag, op de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina.

Na de dood van Koning Willem III in 1890 werd Prinsessedag omgedoopt tot Koninginnedag. Dit was vooral een feestdag voor kinderen totdat Koningin Wilhelmina op 6 september 1898 werd ingehuldigd als regerend vorstin. Vanaf dat moment tot en met 1948, toen Koningin Wilhelmina afstand deed van de troon, werd Koninginnedag gevierd op 31 augustus, de verjaardagsdatum van de regerend koningin.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog bleek Koninginnedag eigenlijk vooral een dag waarop aanhangers van pro- en anti-monarchistische politieke partijen regelrecht tegenover elkaar kwamen te staan. Pas na de oorlog, toen de anti-monarchistische sociaaldemocraten zich verzoenden met de monarchie, groeide Koninginnedag heel snel uit tot de nationale feestdag van Nederland en alle Nederlanders.

De opvolging van Wilhelmina door Koningin Juliana in 1948 had als gevolg dat deze feestdag vanaf 1949 plaatsvond op 30 april, de verjaardag van de nieuwe koningin. Toen op 30 april 1980 Koningin Beatrix de troon besteeg, besloot zij uit respect voor haar moeder de datum van 30 april aan te houden voor Koninginnedag. De voorlopig laatste keer dat Koninginnedag gevierd werd, en  waarschijnlijk de laatste keer dat dit op 30 april gebeurde, was in 2013, toen Beatrix aftrad en Willem-Alexander koning werd. Vanaf 2014 werd Koninginnedag daarom Koningsdag en werd de datum van deze nationale feestdag veranderd van 30 april naar de datum van Willem-Alexanders verjaardag, 27 april. Op deze dag vieren we vandaag de dag nog steeds Koningsdag.

Geld verdienen op Koningsdag

Nederland is sinds jaar en dag het handelsland bij uitstek, dus is het niet zo gek dat de Nederlandse nationale feestdag, onder andere, gevierd wordt door het drijven van allerlei handel. We hebben het natuurlijk over de ontelbare kleine en grote rommelmarkten die overal in Nederland opduiken op 27 april. Op die manieren heb je niet alleen lekker een dagje vrij waarop je een feestje kan vieren, maar verdien je ook nog wat bij. Hieronder zetten we enkele tips op een rijtje om wat geld te verdienen met tijdens Koningsdag.

Laat een photo booth neerzetten

Een photo booth of fotohokje is eigenlijk zelden een slecht idee. Uiteindelijk zijn de meeste mensen blij en uitgelaten op Koningsdag, en een foto is de perfecte manier om wat momenten vast te leggen. Bij Evenses beschikken we over goede contacten met professionele leveranciers van fotohokjes. Zij komen de hokjes langs brengen en opzetten, en ze verzorgen daarna ook het afbreken en afvoeren ervan. Daarnaast worden deze fotohokjes ook geleverd met bijbehorende accessoires, zoals hoedjes en verkleedartikelen voor grappige foto's.

Ook spelletjes doen het goed

Voor de kinderen doen spelletjes het vaak goed, zeker als deze een beetje origineel zijn. Zo kan je, bijvoorbeeld, naast de spullen die je te koop hebt staan ook een wedstrijd koekjes eten voor kinderen organiseren. Als je daarbij voor wat droge koekjes zorgt, kan je er zeker van zijn dat er gelachen gaat worden bij jouw stand.

Gastvrijheid werkt ook op Koningsdag

Alle Nederlanders weten dat Koningsdag, onder andere, in het teken staat van rommelmarkten en koopjes, maar dat wil niet zeggen dat alles maar om geld en betalen moet draaien. Zo kan je, bijvoorbeeld, koekjes of bekertjes oranje limonade aan voorbijgangers aanbieden, in de spirit van de eerder vermelde hoofdredacteur van het Utrechtsch Provinciaal en Stedelijk Dagblad toen deze in 1885 de allereerste Koninginnedag voorstelde, ter benadrukking van de eenheid in het land. Je kan dit natuurlijk ook doen als aangename aanvulling op jouw stand of plekje op de rommelmarkt.

Wat Evenses zoal voor je kan betekenen

Als je erover nadenkt om Koningsdag te boeken voor jouw plannen, dan raden we ook om ook contact op te nemen met een partij met ervaring op dit gebied. Bij een entertainmentbureau als Evenses werken we al jarenlang samen met een breed scala aan leveranciers van services en acts die niet misstaan op een hele waaier aan Koningsdagfestiviteiten.Niet goed = geld terug
2000+ mogelijkheden
11.000+ feesten ervaring
9.5 uit 1000+ reviews
Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.

Advice
Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar