Je hebt vast wel eens een uitnodiging gekregen waar een dresscode op vermeld stond. Misschien dacht je, wat betekent die dresscode nou eigenlijk precies? Er zijn namelijk zo ontzettend veel verschillende dresscodes dat het soms best wel onduidelijk kan zijn wat een dresscode precies inhoudt. Je wil natuurlijk niet op dat ene feestje of gala verschijnen in een outfit die totaal niet bij de dresscode past. In dit artikel zetten wij de meest voorkomende dresscodes voor jou op een rij zodat jij altijd goed voor de dag komt op het volgende event!
1. White Tie
White Tie wat ook wel ‘crevate blanche’ genoemd wordt, is de meest formele dresscode die er bestaat. Deze dresscode wordt dan ook voornamelijk gebruikt voor zeer officiële gelegenheden of chique gala’s. Van heren wordt er verwacht dat zij in een rokkostuum verschijnen. Vrouwen worden verwacht in lange klassieke jurken. Bij White Tie draait het voornamelijk om elegantie. De dresscode White Tie wordt vaak geassocieerd met rijkdom. Het dragen van zichtbare juwelen is dan ook zeker toegestaan.
2. Black Tie
Black Tie, ofwel ‘crevate noire’ is een dresscode waar je vast al eens van gehoord hebt. Je ziet deze dresscode vaker voorbij komen bij feestjes, bruiloften of prijsuitreikingen. Van de heren wordt verwacht dat zij in een smoking verschijnen. Een smoking kopen bij Henk ter Horst is dan ook zeker een aanrader voor een Black Tie event. Dames hebben iets meer vrijheid in hun kledingkeuze zolang het maar netjes en verzorgd is.
3. Business
Een van de meest voorkomende dresscodes in het bedrijfsleven is business. In bepaalde beroepsgroepen zoals het bedrijfsleven is het nog steeds gebruikelijk om formeel gekleed op kantoor te verschijnen. Het is belangrijk om een outfit te dragen die formeel en zakelijk is. Voor heren is dit een pak met stropdas en nette dichte schoenen. Dames kunnen iets meer variëren. Zo kunnen dames ook een pak dragen, of bijvoorbeeld een kokerrok met blouse en colbert.
4. Business Casual
Naast business hoor je in het bedrijfsleven ook vaker de term business casual voorbij komen. Deze dresscode geeft je iets meer vrijheid in jouw kledingkeuze. Business casual staat eigenlijk voor de kleding die jij in je vrije tijd zou dragen, maar dan iets netter. Hierdoor kan het voor sommige lastig zijn om te bepalen of een outfit business casual is.
5. Casual
Dit is een dresscode die we allemaal wel kennen. Bewust of onbewust draag jij namelijk elke dag een dresscode. In de meeste gevallen is dit wanneer jij thuis bent casual. Bij deze dresscode is comfort het allerbelangrijkste. Het is dus als het ware kleding die je thuis en in je vrije tijd draagt. Je bent hier volledig vrij om jouw eigen keuzes te maken. Houd er wel rekening mee dat een casual dresscode op het werk wel iets andere regels met zich mee kan brengen dan een casual dresscode thuis. Kapotte broeken of versleten truien kun je op het werk beter achterwege laten.
6. Casual Chique
In tegenstelling tot casual heeft deze dresscode vaak een chique detail. Het is een dresscode die zeer geschikt is voor op het werk. De kleding moet dus net als casual goed draagbaar zijn, maar tegelijkertijd een chique detail of uitstraling hebben. Denk bijvoorbeeld aan een nette pantalon met een sneaker eronder. De kleding in deze categorie wordt vaak gemaakt van mooi afgewerkte stoffen en materialen.
7. Cocktail
Deze dresscode heb je vast al eens voorbij zien komen bij een feestje of een bruiloft. De dresscode cocktail bestaat voor dames uit een cocktailjurk. Een cocktailjurk is een feestelijk jurkje dat net boven de knie valt. Een lange jurk past dus niet helemaal bij de dresscode cocktail. Heren hebben wat meer vrijheid in hun kledingkeuze bij deze dresscode. Zij kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een nette pantalon met een blouse.
8. Feestelijk
De dresscode feestelijk is ontzettend breed. Eigenlijk kun je met deze dresscode alle kanten op. Stel jezelf de vraag; in welke outfit voel ik mij feestelijk? Die outfit kun jij dan ook dragen. Afhankelijk van de gelegenheid kun je vaak zelf een beetje inschatten of een glitterjurk of little black dress gepaster is.
Natuurlijk zijn er naast deze dresscodes nog meer dresscodes zoals festival, gala, ibiza, jacquet, new york chic of urban. De bovengenoemde dresscodes zijn de stijlen die je het vaakste zal tegenkomen in het dagelijkse leven. Wanneer je de betekenissen hiervan weet, kom je al een heel eind met jouw outfit voor dat volgende feestje, bruiloft of event. Jij steelt vast en zeker de show wanneer jij een dansje waagt op jouw favoriete muziek tijdens het volgende feestje!