5 tips voor een goede Feestband. Waar kan je op letten?

feestband boeken bruiloft feestmuziek.jpg

Feestband boeken

Type de woorden 'feestband boeken' maar in Google in en er komen tal van zoekopdrachten naar voren. Ieder website heeft weer een ander aanbod, en probeert je met aantrekkelijk woorden als, 'goedkoop', 'professioneel' en 'beste' te lokken. Dat is natuurlijk hartstikke slim, maar dat maakt jou zoektocht naar een goede feestband natuurlijk niet makkelijk. Dus waar kan je nu precies op letten als je een goede feestband wilt boeken voor je eigen feest? Want er zijn genoeg punten. Om een duidelijk en makkelijk overzicht voor jou te maken ben ik op onderzoek geweest. Hier uit heb ik 5 tips verzameld waarvan ik denk, waar je zeker op moet letten. Hieronder heb ik de tips voor je uitgeschreven en uitgelegd waarom deze punten het belangrijkste zijn en waarom je hier op moet letten.

Professionaliteit en ervaring

Een professionele feestband met bom vol ervaring is natuurlijk een belangrijke formule voor een goede feestband. Als de muzikanten goed op elkaar zijn ingespeeld en enige ervaring hebben met het optreden voor een publiek, is natuurlijk ook niet verkeerd. Maar hoe kan je nu aan een plaatje of video zien dat een band 'professioneel' is en 'ervaring' heeft? Eigenlijk heel simpel, de kwaliteit van de foto en/of video zegt natuurlijk al heel veel over de professionaliteit van de band. Een professionele band besteed veel aandacht aan goed beeld en demo materiaal. Zo kan de band een goede eerste indruk achter laten, en een eerste goede indruk is natuurlijk heel belangrijk! Als het beeld en demo materiaal van mindere kwaliteit is, wil niet meteen zeggen dat de band niet professioneel is. Het kan zijn dat de band gewoon geen budget heeft, of liever meer tijd en aandacht besteed aan reperteren en optreden. Dan komen we nu ook gelijk bij het tweede punt. En dat is de beschrijving op de profiel van de band. Veel bands hebben vaak hun eigen profiel op de webstie, omdat elke act natuurlijk uniek is. Uit de beschrijving kan je heel veel informatie halen om te zien wat voor band het nou precies is. Zoals, wat voor soort feestmuziek speelt de band, in welke formatie treden ze op, op wat voor gelegenheden treden ze op, hoe lang ze al bij elkaar zijn en een adviesprijs. Met al deze informatie kan je kijken of de band ook daadwerkelijk bij jou/jullie past. De band kan natuurlijk hartstikke mooie foto's en video's hebben, maar dan lees je dat ze eigenlijk alleen op grote partijen en festivals optreden en niet zo zeer op bruiloften. Als je nu opzoek bent naar een echte bruiloft band, past deze band niet in jullie ideale plaatje. Goed, om weer even terug te komen op de professionaliteit en ervaring van de bands. Een combinatie van de foto's, video's en de beschrijving kan je eigenlijk al een goed beeld schetsen om wat voor een band het gaat en hoeveel ervaring ze hebben. Ook hebben de bands vaak enkele recensies op hun profiel staan. Recensies zijn een goede tool om te kijken hoe anderen de bands hebben ervaren. Dit schetst natuurlijk ook gelijk weer een beeld bij de professionaliteit en ervaring van de band. Oke, wat ik nu ga zeggen klinkt misschien cliché, maar het is wel zo. De prijs voor een feestband is een hele goede indicatie om te weten hoe goed ze ook zijn. Je kan eingelijk bijna wel zeggen, hoe duurder, hoe beter. Bands zijn, in vergelijking met andere muzikale acts, vaak een duure optie. Dit komt door de grote van de bands, alle technische apparatuur en de kwaliteit van de bands. Wat ik al zei, het klinkt cliché, maar de prijs voor een band is een goede indicatie om te weten of ze ook echt goed zijn.  Zo, nu heb ik een aantal zaken op een rijtje gezet waar je goed op kan laten als je een echte professionele feestband zoekt. Nu is het natuurlijk aan jezelf of je vindt dat de band ook goed bij jou/jullie past.

Uitstraling

Naast de professionaliteit en ervaring van de feestband is de uitstraling van de band natuurlijk ook belangrijk om op te letten. Als je opzoek bent naar een muzikale act, in dit geval een feestband, dan moet de feestband natuurlijk ook een feestelijke sfeer uitstralen. Zoals hierboven ook beschreven staat, kan je al een goede eerste indruk van de uitstraling van de band krijgen door naar de foto's en video's te kijken. Met de foto's en video's die de bands op hun profiel hebben staan, willen ze een jou een impressie geven van de sfeer die ze tijdens een optreden uitstralen. Zo krijg je een goed beeld of dit ook op jou feest past. Waar je wel rekening mee mag houden is dat elk feest uniek is, en dat elk optreden ook uniek is. Daarom is het beeld materiaal ook puur om jou een idee te geven van hoe de sfeer neergezet kan worden. Een goede feestband past zich altijd aan het publiek aan, om zo de sfeer neer te zetten die past bij het feest en het publiek. Wat ik zelf ook altijd belagrijk vindt is uitstraling van het boekingsbureau waar de band op staat. Het volgende wat ik met jou ga delen past ook nog onder het kopje 'professionaliteit en ervaring', maar ook bij uitstraling. Naast de uitstraling van de band, is de uitstraling van het boekingsbureau ook niet al te onbelangrijk. Want je wilt natuurlijk wel geholpen worden door een professioneel bureau, met medewerkers die ervaren zijn in het verzorgen van entertainment op verschillende feesten. Zelf vind ik het belangrijk dat de website van het boekingskantoor ook een leuke uitstraling heeft, dit geeft mijzelf vaak het vertrouwen dat het ook om een professioneel bedrijf gaat. Een goede eerste indruk kan je maar één keer maken. Ook waar ik altijd op let is de gebruiksvriendelijkheid van de website, hoe groot het aanbod is en of ze recensies hebben. Dit zijn vaak goede indicaties om te zien of het bedrijf serieus is en hoe ze met hun klanten omgaan. Want een leuke band, met slechte service zit je niet op te wachten natuurlijk! Zo hoop ik je een beter beeld te hebben gegeven waarom ook de uitstraling van de band, in combiantie met een boekingsbureau belangrijk is om in de gaten te houden. Nu is het aan jou om te kijken bij welk kantoor jij het beste gevoel hebt, en het meeste vertrouwen in hebt.

Grote van de feestband

Dan komen we nu bij het volgende punt, namelijk de grote van de feestband. Je zal misschien wel denken: waarom is de grote van een feestband nou zo belangrijk om op te letten? Dat heeft toch niks met de kwaliteit van een band te maken of dat ze goed zijn of niet? Dat klopt, maar wel als je een kleine ruimte hebt. Dan kan een goede, professionele feestband met 9 personen heel snel veranderen in een feestband die zeurt en weigert om op te treden om dat de ruimte er gewoon niet is. Oke, misschien is dit wel een overdreven reactie, maar je snapt waar ik heen wil. Als de ruimte te klein is kan het wel voor enige complicaties zorgen. Alles moet nog wel opgebouwd worden, er moet nog wel ruimte zijn voor de artiesten om te bewegen en het belangrijkste, er moet natuurlijk nog wel gefeest kunnen worden! Je wilt denk ik niet net als vroeger in de discotheek met de ruggen tegen elkaar staan te dansen. Daarom is het belangrijk om de grote van de feestband en de ruimte in de gaten te houden, om zo de kwaliteit van de band en het feest hoog te houden. Dit is ook een tip, die vaak veel vergeten wordt. Een goede medewerker van een boekingsbureau zal hier ook altijd naar vragen, als hij/zij twijfelt aan de grote van de ruimte, of de ruimte onbekend is voor hem/haar. Verder heeft de grote van een feestband niks te maken met de kwaliteit van de feestband. Een 3 persoons band kan net zo goed spelen als een 9 persoons band. Het is maar net wat jou voorkeur heeft, of er ruimte voor is en wat je budget toe laat. Dit is maar een kort stukje, maar ik hoop je zo wel duidelijk te maken dat de ruimte en de grote van de band met elkaar in verband staan om uiteindelijk het feest te laten slagen.

Speeltijd van de band

Om de kwaliteit van de feestband hoog en professioneel te houden is speeltijd een belangrijke factor om rekening mee te houden. Waarom? Omdat een optreden geven nu eenmaal veel energie kost. Dit wordt vaak ook onderschat. Het is eigenlijk ook gewoon onmogelijk voor een band om 4 of meerdere uren achter elkaar te spelen. Het is ook niet wenselijk vanuit de band zelf en de kwaliteit zal dan ook heel snel achteruit gaan. En dat is natuulijk niet iets wat je wilt op je feest! Daarom worden bands ook aangeboden in verschillende sets. Je kan er ongeveer wel van uitgaan dat elke band een set van 45 à 50 minuten speelt, met een maximum van 4 sets (er zijn uitzonderingen van een langere speeltijd, bijvoorbeeld 60 of 90 minuten, maar dan treedt de band ook maar 1 of maximaal 2 sets op, met een pauze tussen door). Tussen de sets door nemen ze een korte pauze van 10 à 15 minuten. Als de pauze voorbij is, gaat het feest gewoon weer door. Zo behoudt het feest ook de kwaliteit waar je naar opzoek bent. Daarom is het ook belangrijk om rekening te houden met de speeltijd van een band. Als je nu toch wel opzoek bent naar een avondvullend programma van 5 of 6 uur, dan zijn er zeker nog wel mogelijkheden. Één mogelijkheid is om er een DJ bij te boeken. De band zal dan nog steeds 3 of 4 sets spelen, maar de DJ zal de overige tijd dan opvullen. Zo kan je de DJ het feest laten beginnen, het feest laten eindigen of een combinatie hiervan gebruiken. De meeste bands hebben vaak ook hun eigen DJ's om jou dit programma aan te bieden. Een veel voorkomende vraag over de pauzes van de band is: 'maar is er in de pauze dan nog wel muziek? Of is het dan helemaal stil? We willen niet dat het helemaal stil valt als het feest in vollegang is!'. Heel begrijpelijk als het feest net in vollegang is. Maar maak je maar geen zorgen, de band verzorgt in de pauzes gewoon muziek. Dit wordt ook wel pauze-muziek genoemd. Ze zetten dan zelf een playlist op, of als er een DJ mee is, zal de DJ in de pauzes het muziek verzorgen. Zo valt het feest niet stil, kan iedereen even rustig op adem komen en kan het feest daarna weer in volle gang doorgaan. Bands hebben veelal veel ervaring met het verzorgen van optredens. Zo hoef jij je ook geen zorgen te maken dat als het feest op het hoogte punt is, er in eens een pauze is. Ik hoop dat ik je zo wat meer duidelijkheid heb kunnen geven waarom speeltijd van een band belangrijk is om rekening mee te houden. Uiteindelijk willen we toch ook liever kwaliteit dan kwantiteit?

Benodigdheden en apparatuur

Dan komen we nu bij mijn laatste tip uit de lijst. De benodigdheden en apparatuur. Dit verhaal kan heel technische worden, maar maak je geen zorgen. Ik ga niet op het technische verhaal inhaken. Het moet natuurlijk wel begrijpelijk blijven en leuk om te lezen zijn! Waar moet je nu eigenlijk precies op letten als er gesproken wordt over de benodigdheden van een band en/of over hun apparatuur, of als je het ergens leest? Eigenlijk is dat heel simpel en hoeven we het ook niet moeilijker te maken dan het is. Als de band zelf een geluids- en lichtssysteem heeft, kan je er eigenlijk ook wel vanuit gaan dat het een professioneel systeem is, en dat ze alle benodigheden hebben. Bands willen natuurlijk ook dat, als ze optreden, ze zuiver klinken, goed hoorbaar en goed zichtbaar zijn. Ze geven ook de voorkeur aan hun eigen geluid- en lichtsysteem, omdat ze hiermee bekend zijn en weten dat het ook professioneel apparatuur is. Sommige locaties hebben ook al een geluids- en lichtssysteem, super handig natuurlijk! Maar ik raad je dan nog wel altijd aan om de technische man op locatie contact op te laten nemen met de technische man van de band. Het kan wel eens voorkomen dat het apparatuur op locatie niet aan de eisen van de band voldoet. Dan kan er een groot probleem ontstaan, en dat willen we niet. De meeste bands hebben ook een technische rider, hier kan je ook alle technische informatie van de band vinden. Dit kan je natuurlijk altijd opvragen en weer doorspelen naar de locatie, of als je graag zelf wilt weten wat voor apparatuur de band nu precies gebruikt. De standaard geluids- en lichtssystemen zijn vaak ook toereikend tot ongeveer 150 personen en kunnen worden aangesloten op een standaard stroomaansluiting. Ook raad ik je aan, als je een voorstel aanvraagt bij een boekingsbureau, kijk altijd of in het voorstel het geluid en/of licht is meeberekend in de prijs. Dit gaat een hoop geregel en kosten voor in de toekomst schelen.

Zo, dat is een hoop informatie. Maar nu weet ik wel dat jou zoektocht naar een geschikte feestband een stuk makkelijker gaat worden. Je hebt nu een aantaal keypunten waar je goed op kan letten als je een feestband tegenkomt online, misschien wel op een feest, of als je contact hebt met een boekingskantoor. Mijn naam is Robin, en ik vond het harstikke leuk om dit artikel voor jou te schrijven. Momenteel ben ik werkzaam bij Evenses Entertainment als Event Specialist, met meer dan 500 boekingen aan ervaring. Mocht je ooit iets te weten willen komen, of heb je vragen over dit artikel, dan kan je op de volgende link klikken en hoor ik graag van je!

Ben je alvast erg nieuwsgierig? Kijk dan alvast hier naar onze collectie feestbands.Niet goed = geld terug
2000+ mogelijkheden
11.000+ feesten ervaring
9.5 uit 1000+ reviews
Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.

Advice
Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar